Denník N

Matovič znova prekvapil: ľuďom za projektom Nového Istropolisu odkázal, že od štátu nič nedostanú

Vizualizácia projektu Nový Istropolis od developera Immocap. Zdroj: Immocap
Vizualizácia projektu Nový Istropolis od developera Immocap. Zdroj: Immocap

Nový Istropolis od developera Immocap vo finále porazil Nové Lido od JTRE a projekt Incheby. Súťaž posudzoval aj Útvar hodnoty za peniaze, podvečer to oznámili novinárom. Po ôsmej večer však už bolo všetko inak – minister financií na Facebooku povedal, že štát na to určite nedá peniaze.

Národné kultúrne a kongresové centrum by bolo najlepšie postaviť v Bratislave na Trnavskom mýte. Túto lokalitu odporučila ako najvhodnejšiu komisia, ktorú vytvorilo občianske združenie NKKC, a ktorej závery posudzoval aj Útvar hodnoty za peniaze.

Za projektom Nový Istropolis stojí ako developer Immocap podnikateľov Petra Lukeša a Michala Lazara, ktorí sú známi aj ako dodávatelia IT systémov pre štát.

Občianske združenie NKKC zastupuje najčastejšie trojica Róbert Vass, Martin Valihora a Peter Lipa. Vass podniká ako organizátor kongresov pod značkou Globsec, Valihora a Lipa sú nielen hudobníci, ale aj organizátori koncertov a festivalov.

Štúdiu realizovateľnosti nového centra malo občianske združenie okolo Vassa a Valihoru vypracovať na základe uznesenia súčasnej vlády zo septembra 2020. Tá od Pellegriniho vlády prebrala už začaté rokovania s občianskym združením, ktoré presvedčilo politikov, aby sa na tému kongresového centra rozprávali práve s nimi.

Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger povedal, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by bolo najvýhodnejšie.

Matovič: Utrite si zobáky

K výsledku štúdie sa však ešte večer vyjadril aj minister financií Igor Matovič, ktorý aktivity občianskeho združenia označil za nadprácu.

„Chlapci si zrejme myslia, že seno žeriem. To akože

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Developeri v Bratislave

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie