Denník N

Hračky Disney nič nevydržia. Za rovnakú cenu sa dajú nájsť kvalitné, ku ktorým dokúpite aj náhradné diely, hovorí zakladateľka požičovne hračiek

Jana Divišová, zakladateľka požičovne hračiek Hračnica. Foto N – Vladimír Šimíček
Jana Divišová, zakladateľka požičovne hračiek Hračnica. Foto N – Vladimír Šimíček

„Jasné, že sú knihy o tom, v ktorom veku by čo dieťa malo zvládať a čo by ho v tom čase malo zaujať. Ale je veľmi veľa detí, ktoré niektoré hračky úplne preskočia a idú o level vyššie. Alebo ich zabavia veci, ktoré sú pre bábätká,“ hovorí Jana Divišová, zakladateľka požičovne hračiek Hračnica.

Na začiatku mali hračky najmä pre lezúňov a deti do štyroch rokov, teraz už uspokoja aj staršie deti.

Okrem kamennej požičovne v bratislavskom Novom Meste rozbehli počas pandémie webovú požičovňu, prostredníctvom ktorej sa dajú požičať hračky na celom Slovensku.

Podľa Jany Divišovej záujem rodičov o požičovňu predstihol ich odhady štvornásobne.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo majú deti v mestách viac hračiek než deti na dedine,
  • prečo sa viac oplatí požičať hračku na týždeň než kupovať novú v obchode,
  • prečo v požičovni nemajú hračky z Disneyho rozprávok ani „plyšáky“,
  • čo si myslí o videohrách,
  • čo by odporučila ako hračku pod vianočný stromček.

Showroom a trinásta komnata s hračkami

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pamätáte si svoju obľúbenú hračku z detstva?

Nemala som veľa bábik a iných klasických hračiek. Najviac sme sa so sesternicou hrali vonku. Pamätám si, že sme sa hrali na obchod, vyrábali sme si šťavy, spievali sme si a zbierali púpavy. Dnes by sa to možno volalo „hranie typu montessori“, ale boli to v podstate normálne staromaterinské hry. Hrávali sme sa najmä vonku, púšťali si lodičky po rieke a hračiek sme veľa nemali. U nás sa to považovalo za zbytočné míňanie peňazí. Mama mi kupovala hlavne knihy a stavebnice.

Ale zrejme ste nevyrastali v Bratislave?

Nie, v Jelšave. Pochádzam z Revúcej a starkú sme mali v Jelšave, často sme tam chodili aj pomáhali s oberaním hrachu a podobne.

Majú deti v mestách viac hračiek než v minulosti?

Určite majú. No vyrastať v meste nie je len nevýhoda. Naučia sa, ako v ňom fungovať. Môj syn má tri a pol roka a už teraz vie, že na červenú sa stojí a na zelenú idem. Niektoré deti, ktoré sú z dediny, možno semafor v jeho veku ešte ani nevideli.

Áno, deti v mestách majú viac hračiek, lebo čo tu budete s dieťaťom robiť? Pri dome máte jedno ihrisko a to je všetko. Keď dieťa potrebujete zabaviť, musíte mať tony hračiek, stavebníc, knižiek, čohokoľvek.

Požičovne hračiek teda dávajú zmysel skôr vo väčších mestách?

My sme dlho fungovali len v Bratislave a až nedávno sme začali fungovať celoslovensky, teda že si viete požičiavať hračky cez Zásielkovňu z akéhokoľvek mesta.

Ako to funguje?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie