Denník N

Nekazme si Vianoce a okamžite zdvihnime zdravotníkom platy

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Už za 300 miliónov eur ročne vieme slovenským zdravotníkom zdvihnúť plat tak, aby bol v pomere k priemernej mzde porovnateľný s tým, čo by zarobili inde.

Každý človek, ktorý môže aspoň upozorniť na hroziace nebezpečenstvo alebo nespravodlivosť, je povinný to urobiť, aj keby mal tisíckrát pocit, že tí, ktorých sa to týka, už stratili schopnosť počúvať.

Tento text preto pripomína argumenty, prečo je pre nás výhodné významne zdvihnúť platy zdravotníkom okamžite, prečo sa tomu nevyhneme a o koľko viac nás to bude stáť, ak si rozhodnutie o tom odložíme na budúci rok.

Prečo sa nám vyplatí lekárom, sestrám a ďalším zdravotníkom zdvihnúť platy? Pretože krajiny na západ od Slovenska ponúkajú svojim zdravotníkom momentálne lepšie mzdové podmienky, lepšiu organizáciu práce v zdravotníctve a vyššiu kvalitu zariadenia nemocníc, ambulancií a všetkého ďalšieho okolo.

Hrozí preto, že nám v najbližšom roku odídu tisíce zdravotníkov. Prekvapením by bolo skôr to, ak by sa to nestalo.

Nebude ich mať kto nahradiť, lebo zdravotníkov si nemožno kúpiť na Amazone, nepomôže ani inzerát na ukrajinskej Profesii. Prípadov, keď si ľudia jednoducho nevedia nájsť všeobecného lekára alebo špecialistu alebo keď dostanú termín napríklad až o pol roka, bude pribúdať.

Neexistuje tu jednoduché, rýchle a lacné riešenie. Nemôžeme len tak preškoliť tisíce ľudí, aby boli lekármi a sestrami. Lebo vzdelávanie zdravotníkov je niečo, čo nemožno len tak zrýchliť, a trvá takmer desať rokov, kým sa prejavia zmeny, ktoré by sme v takom systéme urobili.

O tie sa zrejme pokúsime tak či tak, sú na to už konkrétne plány, ale ich realistickým cieľom je, aby sme koncom tohto desaťročia na tom neboli ešte oveľa horšie. V najbližších rokoch nám to pomôže minimálne.

Do vylepšenia nemocníc, ambulancií a ich vybavenia pôjde navyše miliarda eur z plánu obnovy, čo by malo naše zaostávanie zmierniť. Stane sa to relatívne skoro, je to veľmi pravdepodobné, ale tento prísľub sám osebe len obmedzene zníži chuť mnohých slovenských zdravotníkov odísť.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie