Denník N

Gastrolístky a peniaze na stravu musí firma rozdať ešte pred začiatkom mesiaca, inak ich musí zdaniť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Vydavatelia gastrolístkov presviedčajú zamestnávateľov o nevýhodách finančného príspevku.
  • Netreba sa však dať nachytať – pre gastrolístky a finančný príspevok platia od januára rovnaké podmienky, ktoré sa týkajú aj ich zdaňovania.
  • Myslieť treba aj na to, že sumu na stravu aj gastrolístok musí dať firma zamestnancovi vopred, inak prídu o daňovú úľavu.

„Zamestnávatelia, pozor! Peniaze namiesto straveniek môžu priniesť aj problémy s dodanením zamestnancov,“ oznamuje v platenej agentúrnej správe Asociácia moderných benefitov, ktorá združuje vydavateľov gastrolístkov. Hovorí táto reklama pravdu? Sú tieto varovania aktuálne aj po poslednej novele Zákonníka práce? Naďalej platí, že gastrolístky budú od januára výhodnejšie ako finančný príspevok na stravu vyplatený v mzde?

Chyba opravená, ale…

Od januára budúceho roka začína platiť poslanecká novela Zákonníka práce, ktorá opravuje podmienky poskytovania stravného, ktoré zaviedla marcová novela.

Tá síce rozšírila možnosť poskytovať namiesto stravných lístkov finančný príspevok na stravovanie na všetkých zamestnancov, no daňovo znevýhodnila peniaze na stravu vyplácané k mzde. Pre zamestnanca bola celá hodnota gastrolístka alebo elektronickej stravovacej poukážky (nepeňažné plnenie) oslobodená od dane z príjmov. Ak si zamestnanec vybral namiesto gastrolístka peniaze, od dane a odvodov bolo oslobodených najviac 2,81 eura na deň.

Druhá novela, platná od budúceho januára, túto daňovú výhodu gastrolístkov zrušila. Zo stravného nad 2,81 eura – a je jedno, či ide o gastrolístok, peniaze alebo gastrokartu – sa bude platiť daň z príjmu a odvody. Živnostník si bude môcť dať do nákladov na jeden deň len 2,81 eura. Zmeny sa týkajú aj zamestnancov, ktorí sa stravujú v kantínach, a aj živnostníkov.

Koľko prispieva na stravovanie zamestnávateľ?

  • Podľa paragrafu § 152 ods. 8 Zákonníka

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie