Denník N

Som politický nominant, preto ak zlyhám, skončím aj ako politik, vraví nový šéf pozemkového fondu Marosz

Terajší generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz Foto N - Vladimír Šimíček
Terajší generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz Foto N – Vladimír Šimíček

Post generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu, ktorý je poškvrnený korupčnými kauzami z čias minulých vlád, prevzal politik vládneho OĽaNO Ján Marosz v polovici októbra. Získal ho bez skúseností v danej oblasti a bez toho, že by sa prihlásil do výberových konaní na tento post, ktoré boli po spochybnení zrušené.

Vyštudovaný učiteľ a katechéta, ktorý pôvodne pracoval pre firmy z automobilového priemyslu a vo svojej strane sa neskôr špecializoval na dopravu, uznáva, že je politický nominant, ktorý tento post zobral len preto, že jeho strana nemala iného vhodného človeka. No zároveň sa snaží presviedčať, že má dostatok schopností i odhodlania na to, aby fond očistil od korupcie a aby tak mohol slúžiť ľuďom aj firmám pri prenajímaní, reštitúciách a zámenách pôdy lepšie a rýchlejšie ako doteraz. On sám totiž po jeho prevzatí našiel až 36-tisíc nevybavených žiadostí, ktoré často meškajú aj roky.

Povesť fondu je skazená veľkými korupčnými kauzami z čias minulých vlád, keď si mal Martin Kvietik aj s prispením bývalých vedúcich pracovníkov fondu systematicky pýtať úplatky za reštitúcie pôdy. Ako chcete fondu vrátiť dobré meno a aké nové protikorupčné mechanizmy v ňom chcete zaviesť alebo už zavádzate, aby k podobným prípadom nedochádzalo?

Za dva mesiace, odkedy som prišiel na fond, spoznal som, že mechanizmus korupčnej schémy z obdobia minulej vlády bol pomerne jednoduchý. Dialo sa to pritom hlavne pod dohľadom SNS. Celé to stálo na tom, že sa tu cielene vytvárala spisová zápcha a následne sa tu robili koridory iba pre vytypovaných ľudí a ich záujmy. Vyberali sa iba isté prevody a nájmy pozemkov či reštitúcie a tie sa potom schvaľovali rýchlejšie. Problém je, že na fonde dlho neplatili úplne striktné a jasné procesy práce. Radoví pracovníci fondu mi potvrdzujú, že spisová zápcha tu vznikala príkazmi zhora. V boji s korupciou nám veľmi pomôže, ak tú zápchu rozpustíme. Táto inštitúcia bola znásilňovaná politikmi a všelijakými vybavovačmi, ktorí rozhodovali, čo zamestnanci fondu vybavia a čo nie. Naši zamestnanci museli vychádzať v ústrety skupinám napojeným na politiku. Práve preto sa tu mohli diať také veci ako predaj pozemkov v lokalite Višňové sady pri Trnave. Predali sa z fondu ako poľnohospodárska pôda, no hneď nato sa stali pozemkami na zástavbu. Dodnes naši zamestnanci chodia na Národnú kriminálnu agentúru a poskytujú svedectvá o tom, čo sa tu vlastne dialo. A aj sám som zažil ešte pred vstupom do politiky korupciu na okresnej úrovni pozemkového fondu a pomáhal som polícii pri jej odhalení.

Boj s úplatkami v malom i vo veľkom

Aký to bol konkrétne prípad?

Pracovníkom fondu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie