Denník N

Finančník Tomčiak: Myslím si, že aj budúci rok bude pre akciových investorov priaznivý

Investičný manažér Boris Tomčiak predpokladá v ďalšom roku na akciových trhoch častejšie výkyvy, ale dlhodobý trend zvyšovania akcií by nemal úplne vymiznúť.

V rozhovore hovorí aj o tom, že:

  • v budúcom roku aj v roku 2023 prakticky všetky investičné banky očakávajú ďalšie zvyšovanie ziskov firiem;
  • zaujímavým trendom sú v súčasnosti veľmi lacné akcie malých spoločností;
  • ani v ďalšom roku sa napriek vysokej inflácii nedá očakávať významnejší rast cien dlhopisov ani zlata;
  • v budúcom roku už nie je veľký priestor na zvyšovanie cien plynu, elektrickej energie a najmä ropy a priemyselných kovov.

Sú podľa vás ceny akcií nadhodnotené a dá sa preto čakať, že v budúcom roku klesnú?

Keď sa pozrieme na historické údaje, súčasné ocenenie akcií je blízko maxím a podľa niektorých indikátorov je ohodnotenie na nových rekordoch. Je vyššie ako napríklad v období technologickej bubliny v roku 2000. Z tohto pohľadu sú určite nadhodnotené. Na druhej strane, musíme sa pozrieť na alternatívy, ktoré investori majú. To sú predovšetkým štátne dlhopisy, vklady v bankách a nehnuteľnosti. Keď porovnáme očakávané výnosy akcií s alternatívami, najmä so štátnymi dlhopismi, akcie ponúkajú investorom stále relatívne slušné výnosy a dokážu pokryť infláciu. Štátne dlhopisy infláciu nepokrývajú.

Čo s cenami akcií urobí vysoká inflácia a reakcia centrálnych bánk? Napríklad americký Fed vo štvrtok oznámil, že rýchlejšie ukončí nákupy dlhopisov a v budúcom roku trikrát zvýši úrokové sadzby. Nezníži to ceny akcií a nepomôže to, naopak, dlhopisom?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie