Denník N

Železničiari zrušili nákup vlakov od ŽOS Vrútky, ktorý kritizoval ÚHP ako predražený

  • Veľký nákup dízlových vlakov od ŽOS Vrútky nebude. Železničiari to vysvetľujú omeškaniami, ktoré ohrozujú čerpanie eurofondov.
  • Predchádzal tomu pokus zoštíhliť nákup – ukázalo sa, že aj menej súprav dokáže obslúžiť rovnako veľa cestujúcich, ibaže na opačnej strane republiky.
  • Takýto skromnejší nákup sa už javil ako ekonomicky návratný aj analytikom z ÚHP. Nič to však nemenilo na tom, že krajina omnoho viac potrebuje elektrické rušne a že nákup od ŽOS Vrútky by bol oproti podobným nákupom predražený – dokonca aj oproti minulým nákupom od vrútockej firmy.

Veľký plánovaný nákup nových dízlových vlakov za desiatky miliónov eur má až dva posudky od analytikov z Útvaru hodnoty za peniaze, a predsa sa realizovať nebude. Potvrdila to Železničná spoločnosť Slovensko s tým, že termíny sú už také napäté, že by boli ohrozené eurofondy na vlaky.

Železničiari to potvrdili po tom, ako sa objavilo druhé hodnotenie nákupných plánov zo strany Útvaru hodnoty za peniaze.

prvom nápad železničiarov prepadol úplne, v druhom už vyzeral lepšie, ale stále by bol predražený.

Železničiari tvrdia, že cena je v poriadku a zrušenie tendra nesúvisí s názormi analytikov.

Poporiadku. Ide o nákup, od ktorého pôvodne odmietli železničiari ustúpiť napriek kritike od Útvaru hodnoty za peniaze. Tá prišla približne pred rokom, keď sa na svete objavili nákupné plány železničiarov.

ÚHP sa vtedy nepozdávalo, že sa majú kupovať práve dízle, hoci Slovensku omnoho viac chýbajú elektrické súpravy, najmä rušne. V tom čase sa ešte predpokladalo, že sa nakúpi 15 naftových jednotiek (9 plus opcia) za takmer 70 miliónov eur a jazdiť budú najmä v okolí Žiliny.

Odvtedy sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Doležal

Hodnota za peniaze

Železnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie