Denník N

Chcem si od nového roka pravidelne sporiť. Aké investície môžu byť zaujímavé? Čo ak si chcem peniaze vybrať do 5 rokov?

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Piati odborníci na investovanie vysvetľujú, akú investíciu alebo fond si mám vybrať, keď chcem pravidelne investovať pár desiatok eur, povedzme od 20 do 200 eur mesačne.

Dôležité pri rozhodovaní je aj to, či peniaze z investície budete chcieť vybrať do piatich rokov, alebo ich necháte pracovať aspoň desať rokov.  Aj preto jedno z odporúčaní je, že sa netreba až tak trápiť tým, čo prinesie rok 2022, ale užitočnejšie by bolo vedieť, čo prinesú roky 2030 alebo 2031.

1. Chcem si od nového roka pravidelne sporiť od 20 do 200 eur mesačne. Aký typ fondu/investície môže byť v roku 2022 zaujímavý, s akým zameraním? Predpokladám, že si budem sporiť 10 a viac rokov.

2. Ak mám pár tisíc eur na účte v banke a chcem ich zhodnotiť, aká investícia môže byť v roku 2022 zaujímavá? Peniaze budem chcieť vybrať do 5 rokov. Ak ich budem mať zainvestované dlhšie, mám aj iné investičné možnosti?

3. Ak už investujem a môj investičný horizont je dlhodobý, mám v roku 2022 zmeniť investičné portfólio? Ak už investujem a peniaze budem chcieť vybrať do 3 až 5 rokov, je v tomto prípade je rozumné niečo na investičnej stratégii meniť?

Odpovedali:

  • Michal Mešťan, prodekan Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici;
  • Michal Nalevanko, finančník a šéf analytickej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy;
  • Michal Orlovský, zodpovedný za správu majetku klientov Slovenskej sporiteľne;
  • Radoslav Kasík, investičný riaditeľ Finax;
  • Dominik Hapl, analytik Across Private Investments.

Tu sú ich odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie