Denník N

Skončí sa predaj živých kaprov tak ako v Poľsku? Šance sú veľké – je to kruté a nejde o hlbokú tradíciu

Foto - Humánny pokrok
Foto – Humánny pokrok

Aktualizované 23.12. o stanovisko spoločnosti Kaufland. Vnímame to ako silnú tradíciu, no prastarí rodičia väčšiny Slovákov kapra na Vianoce nejedli. Dnes má kapra na štedrovečernom stole iba polovica Slovákov, živého si kupuje ešte menej. V Poľsku po škandáloch okolo zaobchádzania so živými rybami od takéhoto predaja už upúšťajú. 

Pre kapry prišli Vianoce skôr, písali poľské médiá začiatkom decembra minulý rok. Dôvodom bolo rozhodnutie varšavského súdu, ktorý odsúdil na niekoľko mesiacov väzenia s možnosťou odkladu troch zamestnancov supermarketu E.Leclerc.

Tí sa ešte v roku 2010 previnili tým, že živé kapry uskladňovali v prepravkách bez vody a zákazníkom ich predávali v plastových taškách. Ryby umierali v bolestiach udusením.

Živé kapry čaká trápenie, aj keď si ich zákazník kúpi z kadí pred obchodným domom. Upozorňuje na to ochranárska organizácia Humánny pokrok a žiada zastavenie takéhoto predaja petíciou s názvom Kaprie peklo. Cieľ je 5-tisíc podpisov. V utorok na obed už chýbalo len vyše dvesto.

Živé kapry sa kupujú viac na západe
(Čím väčší kapor, tým viac sa v kraji kupujú živé. Kliknite na obrázok pre viac údajov.)

 

Šance na úspech má z troch dôvodov:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Kvalita potravín

Obchod

Ochrana prírody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie