Denník N

Oravkin a Maták opúšťajú Pentu, lebo chcú vlastné biznisy. Penta je však v rekordnom zisku, hovorí jej najnovší slovenský partner

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Úvod tohto roka bol v jednej z najväčších domácich podnikateľských skupín Penta mimoriadne turbulentný. Nielenže z jej čela po obvinení z podplácania pri zahladzovaní stôp po dôkazoch v kauze Gorila odišiel jej dovtedy najvyššie postavený partner Jaroslav Haščák, ale krátko nato skupina oznámila, že do konca roka z nej odídu aj ďalší dvaja partneri – dlhoročný partner Jozef Oravkin a Eduard Maták, ktorý doteraz riadil zdravotníctvo ako najväčší biznis skupiny.

Oravkin s Matákom na rozdiel od Haščáka odchádzajú nielen z vedenia skupiny, ale nechávajú sa aj vyplatiť a úplne ju opúšťajú. Navyše počas vlaňajšieho prvého covidového roka zisk skupiny medziročne klesol skoro až o polovicu.

O tom, ako skupina so svojimi rôznorodými biznismi od bánk až po nemocnice prechádza druhým rokom pandémie, aké má plány aj ako ustála odchody starších partnerov, hovoril Denník E s jedným z trojice nových partnerov Penty Mariánom Slivovičom.

Spolu s ním sa začiatkom roka medzi partnerov riadiacej štruktúry skupiny dostal aj Francúz Fabrice Dumontheil a Čech Václav Jirků. Spomedzi starších partnerov na čele skupiny zostávajú už len ďalší Čech Marek Dospiva a Brit Iain Child, ktorý prevzal pozíciu riadiaceho partnera od Haščáka.

Čo sa ďalej dočítate:

  • ako skupina vyplatí Oravkina a Matáka,
  • vďaka čomu má tento rok rekordný zisk,
  • prečo Penta opustila Nemecko,
  • prečo sa neobáva ďalej stavať kancelárske komplexy aj napriek nástupu práce z domu,
  • kde kupuje ďalšie nemocnice
  • a prečo je zavretie žiarskych hlinikární Slovalco čoraz pravdepodobnejšie.

Sú už rozsiahle personálne výmeny v najvyššom vedení Penty, ktoré sa rozbehli po obvinení Jaroslava Haščáka, v skupine definitívne uzavreté alebo môže prísť aj k ďalším zmenám? 

Rád by som zdôraznil, že spomínané obvinenie nebolo spúšťačom týchto posledných zmien. Pre nás to obvinenie bola síce nepríjemná situácia, ale od začiatku sme ho v Pente brali tak, že bolo vznesené bez akéhokoľvek racia. Jozef Oravkin a Edo Maták odchádzajú zo skupiny, pretože sa chcú venovať vlastným veciam. Po nich prichádzame ja, Václav Jirků a Fabrice Dumontheil a predstavujeme aj novú generáciu vo vedení.

O týchto zmenách sa v skupine diskutovalo dlhšie. Treba si uvedomiť, že zakladajúci partneri sú na trhu už 30 rokov a za toto obdobie vybudovali Pentu z úplných základov na firmu európskeho významu. Ale firma sa zároveň potrebuje posunúť ďalej a to už je výzva aj pre nás mladších. Ďalšie zmeny vo vedení však nie sú na programe, hoci naša vlastnícka štruktúra je otvorená.

Sú v súvislosti s kauzami Jaroslava Haščáka vypočúvaní políciou aj ne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jaroslav Haščák

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie