Denník N

SaS dala pripomienky k Matovičovej reforme: o nových dávkach pre rodiny chce ešte hovoriť, vyššie zdanenie živnostníkov odmieta

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Strana SaS poslala ministrovi financií Igorovi Matovičovi hodnotenie jeho daňovej reformy, zverejnila semafor so štyrmi farbami, ktorými hodnotí jednotlivé opatrenia reformy.
  • SaS súhlasí s viacerými opatreniami pre podnikateľov, napríklad so znížením dane z príjmov na 19 % či so zavedením flexibilných odpisov. Pri viacerých opatreniach si vie predstaviť kompromis. 
  • Nesúhlasí so zrušením odvodových stropov, milionárskou daňou, zvýšením dane z dividend či zdaňovaním živnostníkov, ktoré väčšine z nich zdvihne dane. Tieto opatrenia označil za „no go“.

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík povedal, že daňovú reformu doteraz nekomentovali, lebo to sľúbil premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). Výnimkou bol jeho status na Facebooku, ku ktorému ho vyprovokovali vyjadrenia Igora Matoviča o odvodovom bonuse, že ho svojou daňovou reformou posunul na vyšší level.

„Tejto dohody som sa držal okrem tej jednej výnimky, lebo keď som čítal, že odvodový bonus dvihol o niekoľko levelov vyššie, musel som sa naozaj chytiť za hlavu a reagoval som statusom,“ povedal Sulík s tým, že si to už s Matovičom vysvetlili.

SaS dala na pondelňajšej koaličnej rade svoje pripomienky k daňovej reforme Matovičovi a neskôr poslala tlačovú správu novinárom.

„Spísali sme semafor, ktorý je rozdelený do rôznych farieb. Zelená znamená, že s daným opatrením súhlasíme, oranžová, že o tom ešte chceme diskutovať, červená vyjadruje náš nesúhlas, pričom za určitých okolností vieme urobiť aj kompromis, čierna farba je pre nás ‚no go‘ zóna,“ vysvetľuje Sulík.

Strana vraví, že identifikovali takmer dve tretiny návrhov,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Richard Sulík

SaS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie