Denník N

Vstávajú o pol piatej ráno, aby boli na šiestu v práci. Pod Tatrami je firma, ktorej šéfuje žena a zmenu riadi Róm

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

V spoločnosti Pasell Slovakia bez akejkoľvek dotácie hľadajú cestu, ako zamestnať Rómov a umožniť im kariérny rast. Darí sa im to, polovica zamestnancov sú Rómovia.

Dvadsaťročný Róm Viktor Hangurbadžo z podtatranskej obce Krížová Ves jazdí spokojne po výrobnej hale na vysokozdvižnom vozíku. Pred pol rokom si z vlastnej iniciatívy urobil kurz. To už druhý rok pracoval ako operátor výroby v spoločnosti Pasell Slovakia v Poprade – Matejovciach a vedel, že ak príde príležitosť na postup, chce ju využiť. O tom, že tú šancu dostane, aj keď je Róm, nepochyboval.

„Zakladateľ spoločnosti Angelo Amitrano prišiel sem pod Tatry ako víchor, všetci si to pamätajú. A od začiatku hovoril, že firma Pasell musí dávať príležitosť každému a viac tým, ktorí to potrebujú,“ hovorí súčasná riaditeľka Pasellu Zuzana Dudová. „Silno vnímal, že tu v regióne majú silné zastúpenie Rómovia. Hovoril, že je to šanca pre nich, pre pracovný trh aj pre spoločnosť. Potrebujú sa vzdelávať, začleňovať do pracovného procesu, učiť tomu aj svoje deti a s tým získať aj ďalšie dôležité návyky,“ vraví Dudová, ktorá pôsobí vo firme už osemnásty rok.

Angelo Amitrano pochádzal z okolia talianskeho Neapola a bol súčasťou silnej komunity talianskych podnikateľov, ktorú na Slovensku etabloval Whirpool. Okrem know-how priniesli do Popradu talianske tradície, kultúru a gastronómiu. Po tom, čo minulý rok Angelo Amitrano zomrel, spoločnosť vlastnia jeho synovia.

Hneď so začiatkom výroby v roku 2002 nastúpil do Pasellu aj prvý Róm. Dnes má firma 86 zamestnancov, takmer polovica sú Rómovia a na oddelení betónových závaží tvoria 75 percent pracovných miest.

Foto N – Tomáš Hrivňák

„Vo výrobe závaží pre práčky sme lídrom na európskom trhu,” vraví Zuzana Dudová. Vo výrobe vidieť zamestnancov bok po boku, každý si potichu robí svoje, keď prechádza okolo riaditeľka, usmejú sa.

Je nezvyčajné vidieť na Slovensku spoločnosť, ktorú vedie žena, pracujú v nej Rómovia a tímlíder Róm dozerá na kvalitu výroby aj nerómskych kolegov. Pasell si nedávno prevzal cenu Roma Spirit nielen za to, že Rómov zamestnáva, ale aj za to, že im dáva príležitosť profesijného rastu a prepája rómskych a nerómskych pracovníkov.

„V roku 2019 sme vyslali štyroch rómskych zamestnancov na dva mesiace do Poľska spolu s jedným nerómskym kolegom, aby tam zaúčali pracovníkov – takisto nerómskych.” Zuzana Dudová hovorí, že do zahraničia vycestovali títo ľudia po prvý raz v živote.

To, že sa na Slovensku, ktoré už roky pozerá na členov marginalizovaných komunít s dešpektom, lídrom stáva Róm, by aj podľa nej mohla byť cesta k zmene. Nielen k zmene myslenia majority, ale aj samotných Rómov.

Zuzana Dudová priznáva, že akousi zmenou myslenia museli na začiatku prejsť všetci zamestnanci z majority. „Prestali sme pozerať na rozdiely a jediné, čo bolo dôležité, bolo, či novoprijatý zamestnanec má chuť pracovať a byť k firme lojálny.”

Riaditeľka Pasell Slovakia Zuzana Dudová. Foto N – Tomáš Hrivňák

Skúšali sme to aj v osadách, veľmi sme sa snažili

Cesta k tomu nie je vôbec jednoduchá. Prešli rôznymi etapami, ponúkli príležitosť aj mnohým Rómom z osád, ale tento proces bol oveľa náročnejší.

„Mnoho ľudí nemá osvojené nielen pracovné návyky, ale ani hygienické. Zistili sme, že aj deficit aspoň základného vzdelania je problémom. Veľmi sme sa snažili, sme však súkromná firma, nepoberáme žiadne dotácie, je to len naša iniciatíva, náš klient má čoraz náročnejšie požiadavky na kvalitu a produktivitu a my ich musíme naplniť a vyžadovať od našich zamestnancov. Bez toho by sme sa neudržali na trhu.”

Na otázku, či zamestnancov už museli prepúšťať, Zuzana Dudová odpovedá, že mnohí po čase už do práce neprišli, obzvlášť, ak do toho napríklad vstúpila niekoľkodňová odstávka.

Viktor Hangurbadžo vstáva o pol piatej ráno, aby bol na šiestu už na zmene. „Z Krížovej Vsi je nás tu veľa, chodíme spoločne na autách.” Viktor si urobil aj vodičský preukaz a aj jeho auto je vždy plné. Dnešní zamestnanci sú v Paselli aj niekoľko rokov.

„Kedysi sme mali pred firmou len pár áut, dnes musíme pristaviť ďalšie parkovisko. Postupne si naši zamestnanci urobili vodičské preukazy, kúpili autá, byty.” Zuzana Dudová sa teší, že aj deti ich zamestnancov majú pred sebou už inú perspektívu. Firma by neskôr rada ponúkla prácu aj im.

Tímlíder Lukáš Miko. Foto N – Tomáš Hrivňák

Štát by mal riešiť chýbajúce vzdelanie a ochranu pred extrémnym zadlžovaním

„V prvom rade je veľmi dôležité, aby sa vytvoril vzájomný dialóg medzi štátom a firmami, ktoré majú tieto skúsenosti. Aby nás počúvali. Bežné problémy, ktoré tu sú, odhalia mnohé. Dnes už nie je otázka, či tu sú pracovné príležitosti. My sme otvorení dať Rómom nielen prácu, ale aj príležitosť vyrásť na úroveň stredného a vyššieho manažmentu. Deficit vzdelania je však veľmi vážny problém.”

Pod Tatrami je viacero zamestnávateľov, ktorí pracujú s rómskou komunitou, zamestnávajú Rómov a majú mnoho skúseností. Sú prepojení cez zväz zamestnávateľov a taliansko-slovenskú obchodnú komoru, nevyhnutný je pre nich dialóg so štátom.

Ďalším problémom, ktorý oberá ľudí o motiváciu pracovať, sú exekúcie.

„Veľa Rómov je veľmi zadlžených, ich príjem po zrážkach je minimálny. Čiže aj adekvátna ochrana spotrebiteľa pred extrémnym zadlžovaním a nevýhodnými pôžičkami je cesta, ako zlepšiť situáciu Rómov na pracovnom trhu,” vysvetľuje Zuzana Dudová.

Zamestnávajú aj rodiny

Vo firme Pasell Slovakia učia zamestnancov finančnej gramotnosti, dávajú im rady. Rovnako však dbajú na disciplínu. Motiváciou je aj bonus za dobrú dochádzku.

„Niektorí prídu aj o hodinu skôr do práce, aby o šiestej mohli začať zmenu. Snažíme sa im vychádzať v ústrety tak, aby mohli napríklad z jednej dediny alebo rodiny chodiť spoločne na jednom aute.”

Pasell zverejňuje pracovné ponuky, často si o nich Rómovia medzi sebou povedia.

„Niekedy sa tu pristaví auto, v ňom brat, bratranec a švagor. A my im dáme príležitosť, ak je práca. Pre nás je dôležité iba to, či vidíme, že človek naozaj chce.”

Viktor Hangurbadžo pri práci. Foto N – Tomáš Hrivňák

Zamestnávanie rodinných príslušníkov vedeniu Pasellu neprekáža, hoci Zuzana Dudová pokojne poznamená: „Ak je v niektorej rodine pohreb alebo svadba, niekedy si vezme naraz voľno aj dvanásť zamestnancov.” Rómovia vedia byť súdržní, pomôcť si, ale na druhej strane musel manažment zvládnuť aj to, keď sa všetci Rómovia spojili do malého štrajku a žiadali vyššie mzdy. „Niekto by si mohol myslieť, že zamestnávanie Rómov nám prináša nejaké výhody, absolútne to nie je tak. Sú to bežní zamestnanci a všetko je vec dialógu.”

Tímlíder Lukáš Miko je z Kežmarku, má tri deti. Pôvodne pracoval v Paselli ako operátor. Po čase odišiel, no zase sa vrátil. Teraz má už druhý rok na starosti kvalitu a riadenie celej skupiny zamestnancov na oddelení plastových komponentov – výtokových hadíc a nešéfuje iba Rómom.

Na otázku, čo sa mu na práci najviac páči, odpovie: „Všetci sú tu na nás dobrí. A byť zodpovedný za kvalitu je veľmi dôležitá vec.”

Viktor Hangurbadžo by raz bol rád majstrom. V tejto firme je možné, že sa to jedného dňa stane.

„Povedali sme si, že pôjdeme svojou vlastnou cestou. Pre nás bolo dôležité zistiť, či sa to dá a vidíme, že sa to dá,” vraví Zuzana Dudová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie