Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Vitajte v novej ére predvídateľnej nepredvídateľnosti

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Keď vypukla na začiatku jari 2020 celosvetová pandémia covidu-19, väčšina z nás predpokladala, že potrvá niekoľko týždňov, nanajvýš mesiacov a svet a život sa vráti do starých, zabehnutých koľají.

Sme na konci roka 2021, pandémia stále trvá a isté je len jedno – svet sa do stavu, v akom bol pred necelými dvoma rokmi, nielenže nevráti rýchlo, on sa tam už nevráti vôbec.

Iste, svet sa rýchlo menil aj bez pandémie, tá však veľa vecí zmenila v úplne inej miere a často aj iným smerom, ako sme boli zvyknutí predtým. Spôsob a intenzita využívania informačných a komunikačných technológií zaznamenala taký rozvoj a skok, aký doteraz nebol predstaviteľný. Kým rozšírenie tlačiarenského stroja trvalo stáročia a telegrafu desaťročia, nové technológie sa celosvetovo rozšírili v priebehu niekoľkých rokov a počas necelých dvoch rokov pandémie urobili doslova leopardí skok. Ešte pred 15 rokmi neexistovali smartfóny, dnes ich vlastní polovica svetovej populácie.

Pandémia (respektíve reakcia vlád a centrálnych bánk na ňu) viedla aj ku koncu desaťročí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie