Denník N

Startupy vymenila za úrad vlády, má opraviť podporu výskumu: Buďme ako Estónsko a roztočí sa špirála dobre platenej práce

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Michaela Kršková má na starosti 630 miliónov eur z Plánu obnovy. Jej úlohou je urobiť poriadok v podpore výskumu, aby na Slovensku vznikalo viac inovatívnych firiem. Roztočí sa tým špirála kvalifikovanej a dobre platenej práce, ktorá na Slovensku udrží šikovných ľudí a pritiahne kapitál.

Cestou k tomuto cieľu má byť lepšia podpora výskumu. Nové pravidlá majú oslobodiť výskumníkov od byrokracie, prepojiť ich so zahraničnými kolegami a firmami. Výsledkom má byť aj nárast verejných a súkromných investícií do výskumu a vývoja.

Že to má význam, podľa nej dokazuje príklad Estónska, ktoré tiež dávalo v minulosti na výskum málo peňazí. Potom však výdavky zvýšilo a výsledkom je najvyšší počet jednorožcov (startupov s miliardovou hodnotou) na obyvateľa na svete. Rozdiel vidno aj v platoch, ktoré boli kedysi v Estónsku nižšie ako na Slovensku. Za posledných 10 rokov nás už predbehli. Priemerné mzdy v Estónsku stúpli z 800 na 1500 eur, u nás sú 1200 eur.

Krškovej výhodou sú skúsenosti s financovaním startupov. Zakladala investičný fond Neulogy Ventures a ocenenia Startup Awards.

Urobila pri startupoch aj zlé investičné rozhodnutia? Hovorí, že najhoršie investície boli tie, ktoré neurobili, keď mali možnosť, a firma potom uspela. Medzi ne patrí napríklad Slido, Exponea a Photoneo…, hovorí.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • prečo by mal štát pomáhať podnikom a prečo si nezarobia na výskum samy,
  • čo sa môžeme učiť od Taiwanu, Izraela a Estónska,
  • na čo konkrétne pôjdu peniaze z Plánu obnovy,
  • že na Slovensku obťažujeme byrokraciou všetkých žiadateľov vrátane tých poctivých namiesto dôsledného trestania podvodníkov
  • a že väčšie projekty s podporou nad 200-tisíc by sa mali písať v angličtine.

Čo je vašou úlohou na úrade vlády?

Model ekonomického rastu, založený na lacnej pracovnej sile a prostredí priaznivom pre prílev zahraničného kapitálu, pomaly stráca dych. Veľkú časť pracovných miest je možné automatizovať, 40 percent všetkých miest na západnom Slovensku je podľa OECD v podstate okamžite automatizovateľných už existujúcimi technológiami. Štvrtina pracujúcich je v priemysle.

Ja som zodpovedná za časť Plánu obnovy, ktorá sa venuje výskumu, vývoju a inováciám. Jej cieľom je prispieť k transformácii slovenskej ekonomiky tak, aby sme boli lepšie pripravení na zmeny, ktoré nás v najbližšej dekáde určite čakajú. Môže sa zdať, že sa to týka iba vzdelaných elít a zopár tisícok ľudí, ktorí pracujú v laboratóriách, ale je to presne naopak. Ak by sa nám podarilo splniť ciele, tak by sa na Slovensku malo žiť lepšie každému.

Jedným z cieľov je zvýšiť výkonnosť investícií z verejných zdrojov do výskumu a vývoja.

Ako sme na tom teraz s podporou výskumu? Je problém, že sú výdavky nízke, alebo že sú neefektívne? 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Startupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie