Denník N

Humenčanom zdražie teplo o polovicu. Mesto je šokované, teplárni sa zvýšenie máli a hrozí znižovaním dodávok

Ilustračné foto Jumpstory
Ilustračné foto Jumpstory
  • Regulačný úrad povolil humenskému Chemesu zvýšiť cenu tepla až o 51 a staroľubovnianskemu Slobytermu o 36 percent. V Starej Ľubovni však napokon tepláreň zdvihne zálohy na teplo len o prijateľných 15 percent, domácnosti totiž už teraz platili relatívne vysoké zálohy.
  • Humenská radnica však hovorí o riziku sociálneho napätia a žiada, aby štát zdražovaniu zamedzil a aby pre mesto postavil nový zdroj tepla, ktorý nahradí privátnu firmu Chemes. Teplárni sa, naopak, máli ešte aj zdraženie o 51 percent a upozorňuje na možnosť redukcie dodávok tepla pre humenské domácnosti a aj pre tamojšie priemyselné podniky s 1 800 zamestnancami.
  • Štát sa údajne chystá aj na možné silovejšie riešenia. Uvažuje nad zákonom, ktorý by štátnemu teplárenskému holdingu umožnil rýchle prevzatie teplárne, ktorá nevie dodávať teplo za ceny odobrené ÚRSO-m.

Ľuďom v troch slovenských mestách hrozí od budúceho roka skokové zdraženie tepla, ako aj možné výpadky jeho dodávok. Situácia sa môže vyhrotiť natoľko, že ich zásobovanie od miestnych teplární preberie za symbolické euro štát.

Príčina je, že tieto teplárne vyčkávali s nákupom plynu na budúci rok až do jesene a nezabezpečili si ho už na jar ako iné, zodpovednejšie firmy. Teraz problémové teplárne majú plyn oveľa drahší, prípadne im dokonca chýba úplne.

Začiatkom týždňa na to upozornil v rozhovore pre Denník E minister hospodárstva Richard Sulík bez toho, aby povedal, v ktorých mestách sa to stalo. „Nechcem ich teraz menovať práve preto, do akej vážnej situácie sa samy dostali,“ uviedol minister.

Denník E od iných dobre informovaných zdrojov blízkych rezortu hospodárstva zistil, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie