Denník N

Nábytkáreň Ekoltech mala elektrinu dohodnutú na celý rok. Nakoniec ju má istú len na dva mesiace

Ilustračné foto - ekoltech.sk
Ilustračné foto – ekoltech.sk
  • Fiľakovský závod Ekoltech sa v novembri dohodol na dodávkach elektriny s firmou Elgas zo skupiny GGE.
  • Tá sa deň pred Štedrým dňom pokúsila odstúpiť od zmluvy pre vysoké nákupné ceny elektriny. Háji sa tým, že je to v súlade so zmluvou.
  • Ponúka už len elektrinu za mimoriadne vysoké spotové ceny, pri ktorých už nábytkárom výroba nedáva zmysel.
  • Obe firmy sa zrejme nakoniec dohodnú na dodávkach elektriny aspoň do konca februára. Dovtedy môže Ekoltech skúšať šťastie u iného dodávateľa.

Aktualizované 28.12. Najväčší Slovákmi vlastnený výrobca nábytku, firma Ekoltech z Fiľakova, počítal na budúci rok s trikrát drahšou elektrinou ako v tomto roku.

Koncom novembra podpísal zmluvu s dodávateľom energií – firmou Elgas. „Akceptoval som 150 eur za megawatthodinu, aj keď uplynulý rok sme odoberali elektrinu za necelých 50 eur,“ hovorí generálny riaditeľ nábytkárne Ján Vrabec s tým, že už takýto nárast považoval „za nenormálny“.

No v porovnaní s ponukami iných dodávateľov bola podľa neho ponuka Elgasu stále najlepšia. Ceny elektriny na burzách prudko rastú posledných niekoľko mesiacov.

„23. novembra som podpísal akceptačný protokol, v ktorom už boli obchodné podmienky záväzné pre obe strany, a začiatkom minulého týždňa aj samotnú zmluvu,“ opisuje Vrabec.

Na sviatky sa chystal odísť s tým, že po skončení závodnej dovolenky má firma elektrinu istú a 4. januára sa spustí výroba. Mýlil sa.

Cíti sa byť obeťou špekulácie

„Deň pred Štedrým dňom z Elgasu zavolali, že chcú odstúpiť od zmluvy a nemôžu ju plniť,” hovorí nahnevaný riaditeľ. Dodávateľ podľa neho hrozil tým, že elektrinu nebude od januára dodávať vôbec.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie