Denník N

Stále bývame nahusto, no vlani sa to začalo výrazne zlepšovať

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč
  • Na Slovensku stále žije nadpriemerne veľa ľudí v husto obývaných bytoch, no situácia sa začala zlepšovať. Vlani sme sa podľa Eurostatu zlepšili najviac v Európe.
  • Rekordérom sme boli aj v prírastku podielu ľudí, ktorí, naopak, žijú v domoch, ktoré sú pre nich zbytočne veľké. No stále sme ďaleko za priemerom.
  • Údaje Eurostatu, ktoré ukazujú kvalitu bývania v Európe, neodkrývajú, v akej miere sa zmeny diali len preto, že mladí odchádzali od rodičov, alebo aj preto, že niektorí členovia rodín umierali.

Kvalitu bývania na číslach o tom, v ako veľmi preplnených či, naopak, priveľmi veľkých bytoch pre potreby jedinca žijeme, zverejňuje pravidelne Eurostat. Najnovšie dáta ukazujú, že hoci stále patríme ku krajinám s najvyšším podielom ľudí žijúcich v preplnených domácnostiach, situácia sa významne zlepšuje.

Preľudnenosť bytov sa vlani najvýraznejšie znížila práve na Slovensku. Kým predvlani žilo v preplnených domoch vyše 34 percent ľudí, vlani to bolo rovných 30 percent. Európsky priemer sa dlhodobo veľmi nemení, priveľmi natesno žilo vlani menej ako 18 percent ľudí.

Dáta neukazujú dôvody, prečo sa situácia v jednotlivých krajinách aj na Slovensku mení. Nevieme, do akej miery k tomu prispieva odsťahovanie detí od rodičov či smrť niektorých členov domácností. Hoci vlani prepukla pandémia, ľudia si brali rekordne veľa lacných hypoték a kupovali byty ako v horúčke, pretože ich cena prudko stúpala.

V každom prípade pred desiatimi rokmi podľa prieskumu Eurostatu žili v preplnených domoch

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie