Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Slová roka 2021

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Vždy na konci roka sa najmä v anglicky hovoriacom svete vyberá slovo roka, teda také slovo, ktoré najlepšie vystihuje náladu, étos či najdôležitejšiu udalosť odchádzajúceho roka. Robia to veľké noviny a vydavateľstvá, sledované sú však aj slová vyberané tými, ktorí skúmajú jazyk a vydávajú prestížne slovníky.

Vydavateľ Oxford Dictionary k tomu pristupuje tak, že hľadá nové slovo, ktoré sa predtým nepoužívalo vôbec, alebo slovo, ktoré síce existovalo, ale používalo sa málo a počas končiaceho sa roka sa stalo bežne, masovo používaným.

Slovom roka 2021 podľa Oxford Dictionary je slovo „vax“, čo je vlastne neformálny výraz pre očkovaciu látku alebo očkovanie (vaccine alebo vaccination). Kým slovo vakcína alebo očkovanie sa použilo dvakrát častejšie ako v predchádzajúcom roku, slovo „vax“ sa v septembri 2021 použilo vo verejnom priestore 72-krát častejšie ako rok predtým.

Vydavateľstvo Merriam-Webster bolo konzervatívnejšie a slovom roka je podľa neho „vakcína“.

Podľa Cambridge Dictionary je zase slovom roka „per

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Rok 2021

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie