Denník N

Prečo by ste si mali nákup ohňostroja rozmyslieť: vášmu zdraviu škodí a zvieratá môže zabiť

Foto - dravce.sk
Foto – dravce.sk
  • Spad prachových častíc z ohňostrojov detegujú aj na monitorovacích staniciach kvality ovzdušia.
  • Zodpovední sú obyvatelia miest, väčšina samospráv už ohňostroje neorganizuje, no ani nezakazuje.
  • Výnimkou je napríklad Bratislava, kde platí zákaz pyrotechniky aj na Silvestra.
  • Porušenie sa považuje za priestupok a hrozí udelenie pokuty do 500 eur.

Na grafe to vyzerá ako nevysvetliteľný skok, možno chyba v meraniach. Reč je o údajoch nameraných počas silvestrovskej noci na košickej stanici, ktorá nepretržite sleduje kvalitu ovzdušia.

Konkrétne ide o mikroskopické prachové častice so skratkou PM. Keď ich človek vdýchne, dostávajú sa hlboko do pľúc, odtiaľ do krvného obehu. Tie najmenšie prejdú membránou v každom ľudskom orgáne. Lekári ich už detegovali aj v ľudskom mozgu.

V spomínanom grafe je krátko po jednej hodine ráno badateľný prudký nárast koncentrácie týchto častíc. Pozrite si ho nižšie.

O druhej je to už viac ako tristo mikrogramov na meter kubický – dvakrát toľko, ako je prah na vyhlásenie smogovej situácie a šesťkrát viac, než je bezpečný limit, ktorým sa riadi EÚ a Slovensko.

Ten sa síce udáva ako denný priemer, no silvestrovské ohňostroje bývajú také extrémne, že Nový rok je na mnohých miestach zároveň dňom, keď dôjde k ich prvému prekročeniu v roku. Potvrdili to odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Limity odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) by boli ešte o čosi prísnejšie, než tie európske.

Čo všetko sa spája s prachovými časticami:

  • Ročne ich vinou u nás zomrie 1 600 ľudí o desať rokov skôr, než koľko by sa dožili, keby bol vzduch čistejší. Pre porovnanie: ako keby každý rok vymrel napríklad jeden Hliník nad Hronom.
  • Obzvlášť nebezpečné sú pre deti, starších a chronicky chorých ľudí.
  • Ľudia z oblastí s dlhodobo zvýšenou koncentráciou PM častíc majú komplikovanejší priebeh covidu. Potvrdilo to viacero zahraničných štúdií, jedna z posledných pritom vychádzala z veľmi presnej metódy, pri ktorej boli použité vzorky krvi.
  • Svetová zdravotnícka organizácia

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie