Denník N

Eduard Žitňanský bol zrejme prvý slovenský žurnalista, ktorý rozumel ekonomike

Eduard Žitňanský. Foto – SME
Eduard Žitňanský. Foto – SME

Vo veku 69 rokov zomrel v sobotu v kruhu rodiny po dlhej chorobe žurnalista Eduard Žitňanský. Manžel bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej pôsobil naposledy ako komentátor denníka SME, v médiách pracoval s malými prestávkami 45 rokov.

Za bývalého režimu písal najmä o ekonomike v denníku Práca, spočiatku v Košiciach a neskôr v bratislavskej centrále. Krátko po revolúcii nastúpil na miesto poradcu vtedajšieho vicepremiéra pre ekonomiku Jozefa Kučeráka.

On a ďalší fanúšikovia zmien hospodárskej politiky vtedy narážali na nepochopenie. Presadzovali veci, ktorých teoretický základ bol v ekonómii, pričom jej znalosť bola na Slovensku vtedy veľmi nízka aj medzi politikmi, aj medzi žurnalistami.

„Len čo sa spustili reformy, začali sa konflikty s Mečiarom, ktoré napokon viedli na jar roku 1991 k prvému odvolaniu Mečiara z postu premiéra. S Edom Žitňanským sme vtedy Kučerákovi pomáhali napísať brožúrku, ktorá sa jednoduchým jazykom snažila vysvetliť, čo sa deje, ale veľmi to nepomohlo,“ spomína na toto obdobie Ivan Mikloš, podľa ktorého bol Eduard Žitňanský najvplyvnejším ekonomickým novinárom.

„Počas Čarnogurského vlády som vnímal ako veľký problém absenciu vzdelaných ekonomických novinárov. Jediný, ktorého som uznával, bol Edo Žitňanský. Dnes je to nepredstaviteľné, ale vtedy bolo bežné, že politici tárali úplné ekonomické nezmysly. Dnes by to už možné nebolo, pretože novinári by ich demaskovali,“ hovorí Mikloš.

Keď sa skončilo krátke obdobie reforiem a Slovensko ovládal Mečiar, bol už Žitňanský znova v žurnalistike. Krátko pôsobil v Hospodářskych novinách, no najmä ako komentátor Trendu a pre jeho vydavateľa neskôr písal aj do mesačníka Duel a magazínu Profit.

„Mal neuveriteľný nadhľad a k tomu jedinečný zmysel pre humor,“ spomína naňho jeho šéfredaktor z čias Trendu Oliver Brunovský.

V roku 2005 Eduard Žitňanský tri mesiace pôsobil ako šéfredaktor spravodajstva verejnoprávnej RTVS.

Syn Eduarda Žitňanského Róbert Žitňanský, ktorý zomrel na následky tragickej nehody pred tromi rokmi, bol pred vstupom do politiky tiež vplyvným ekonomickým žurnalistom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie