Denník N

Kto zaštopká potrhané siete?

Ever Given patrí medzi najväčšie kontajnerové lode na svete. Foto - TASR/AP
Ever Given patrí medzi najväčšie kontajnerové lode na svete. Foto – TASR/AP

Vyspelé krajiny sa stali rukojemníkmi optimalizácie nákladov globálnych firiem. A nevedia s tým veľa urobiť.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Dôležitosť niektorých vecí spoznáme, až keď sa pokazia. Málokoho zaujíma, kade vedie elektrické vedenie. Kým sa niekde nepreruší. Až počas pandémie, keď pre meškajúce dodávky z Ázie stáli výrobné linky a začala rásť inflácia, sa mnohí dozvedeli, že existujú nejaké globálne dodávateľské reťazce. Ázijské krajiny generujú štvrtinu svetových exportov. V každej domácnosti máme mobily, televízory, tričká, hračky či športovú obuv z Číny, Vietnamu či Kórey. Prečo sme od týchto dodávateľských reťazcov takí závislí? A čo môžeme urobiť, aby sme neboli vydaní napospas poruchám v dodávkach?

Na začiatok si povedzme, že v rámci klasických dodávok materiálov a tovarov fungujú vo svete takzvané globálne hodnotové reťazce (global value chains, GVC). V GVC dochádza k postupnému pridávaniu hodnoty. Proces výroby a dodávok sa delí do fáz. Od výroby jednoduchých súčiastok (napríklad ozubených koliesok) cez skladanie komponentov (napríklad prevodovky) až po finalizáciu hotového výrobku (automobilu). Jednotlivé fázy sa často odohrávajú v rozdielnych krajinách i kontinentoch (tzv. „offshoring“).

Keď Slovensku neprídu súčiastky

GVC expandovali v období liberalizácie v 90. rokoch. Väčšina z nich sa logicky umiestnila v Číne a juhovýchodnej Ázii, ale aj v postkomunistických štátoch východnej Európy. Napríklad Slovensko nie je len montážnou dielňou pre autá, chladničky a plynové kotly, ale aj významným výrobcom prevodoviek, monitorov, plechov, drôtov a káblov. Keď Slovensku neprídu súčiastky, naše montážne linky zastanú. Takisto zastanú výrobné závody v zahraničí, keď odstavíme výrobu súčiastok na Slovensku.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie