Denník N

Niektorí ľudia nad 60 rokov odmenu za očkovanie nechcú. Zisťujú možnosti, kam ju darovať

Ilustrácia – MF SR
Ilustrácia – MF SR

Psychológ Dušan Ondrušek myšlienku očkovacej odmeny kritizuje, 300 eur poslal rodine s dvomi malými deťmi zo Spišskej Novej Vsi. Iniciatíva Kto pomôže Slovensku poradí ľuďom, ktorí chcú podporiť zdravotníkov, ale vyzývať na darovanie odmeny nechce.

Myšlienka posielať seniorom peniaze ako motiváciu na zaočkovanie sa psychológovi Dušanovi Ondrušekovi od začiatku nepáčila. „To, že máme zadarmo vakcínu a možnosť sa zaočkovať vo vlastnom záujme aj v snahe ochrániť druhých, má byť samozrejmosť,“ vraví Ondrušek, ktorý je medzinárodne uznávaným odborníkom na krízovú komunikáciu a riešenie konfliktov.

„Motivácie finančnými odmenami považujem za nešťastné tak ako aj väčšinu iných nezmyselných nápadov Igora Matoviča, ktoré neboli odôvodnené na základe odporúčania expertov, ale realizované v snahe získať si popularitu a mať rýchle a bombastické riešenie.”

Ondrušek, ktorý sa v minulosti venoval aj poradenstvu a terapii a prednášal na viacerých európskych univerzitách, kritizuje aj nefungujúce celoplošné testovanie, dovoz vakcíny Sputnik, lotériu či finančné poukazy. „Aj vďaka týmto histriónskym nápadom sme nemali dosť peňazí na položky, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť situáciu – platy zdravotníckych pracovníkov, záchranárov, včas zaplatená kampaň či podpora samospráv na organizovanie výjazdového očkovania do malých miest a dedín.”

Podľa Ondrušeka veľa ľudí vo veku nad 60 rokov odmenu až tak nepotrebuje. „Mnohí sú pracujúci dôchodcovia, mnohí ju posunú svojim deťom a vnukom. Aj v mojom prípade mi hneď napadlo, že túto sumu treba posunúť niekomu, kto tie peniaze naozaj potrebuje.”

Pôvodne chcel darovať 300 eur zdravotníkom. No potom natrafil

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie