Denník N

Sporitelia prišli o ďalšiu miliardu. SaS žiada presuny do indexových fondov, podľa OĽaNO stačí ľuďom druhý pilier viac vysvetľovať

  • Väčšina sporiteľov v druhom pilieri nemá z dvojcifených zárobkov indexových a väčšiny akciových fondov nič, lebo si v nich nesporia. Roky držia úspory v dlhopisových fondoch, ktoré zarábajú najmenej a vlani boli v strate.
  • Podľa strany SaS to nie je v poriadku a mala by sa čo najskôr prijať zmena, na základe ktorej sa minimálne časť dôchodkových úspor sporiteľov presunie postupne do indexových fondov.
  • Aj podľa OĽaNO je škoda, že väčšina sporiteľov má úspory v málo zarábajúcich fondoch. No štát by podľa premiérskej strany nemal presúvať úspory namiesto nich.

Aj keď indexové fondy v druhom pilieri zarobili vlani minimálne 24 %, väčšina sporiteľov z toho nebude mať nič. Na dôchodok si sporia v dlhopisových fondoch, ktoré boli vlani v strate a dlhodobo zarábajú menej ako indexové alebo akciové fondy. Len za minulý rok tak prišli v porovnaní s indexovými fondmi odhadom o 1,5 miliardy eur.

“Jednoznačne to nie je v poriadku,” reagoval poslanec SaS Peter Cmorej

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie