Denník N

Sľubovala, že jedna kvapka krvi zmení všetko. Odsúdili podnikateľku, ktorá chcela byť ako Jobs

Elizabeth Holmesová. Foto - TASR/AP
Elizabeth Holmesová. Foto – TASR/AP

Aktualizované 19. novembra 2022: Holmesová dostala vyše 11 rokov za podvod voči investorom, zákazníkom a pacientom. Na výkon trestu nastúpi v apríli budúceho roka.

Svoju firmu založila ako 19-ročná, krátko po tom, ako sa rozhodla, že odíde z prestížnej Stanfordskej univerzity. Študovala chemické inžinierstvo a už na škole rozprávala o revolučnom nápade, ktorý zmení zdravotníctvo.

Učiteľov nepresvedčila, no s investormi jej to išlo lepšie. Startup, ktorý sľuboval inovatívne krvné testy, priniesol Elizabeth Holmesovej bohatstvo. Na vrchole slávy bola jej firma Theranos oceňovaná na deväť miliárd dolárov a Holmesová sa stala najmladšou miliardárkou na svete.

Označovali ju za ďalšieho Steva Jobsa, a to jej lichotilo – zakladateľ firmy Apple bol jej vzorom a jeho fotografiu mala aj vo svojej kancelárii. Do Holmesovej firmy investovali vplyvní biznismeni ako Rupert Murdoch, v správnej rade sedeli Henry Kissinger či generál Jim Mattis, ktorý sa neskôr stal ministrom obrany.

Holmesovej čaro však zmizlo, keď sa na jej firmu bližšie pozreli novinári, úradníci a napokon aj prokuratúra. Tento týždeň ju porota v San Jose uznala vinnou z podvodov, pretože klamala investorom. Holmesová môže vo väzení stráviť desaťročia.

Ako sa zosypal jej revolučný nápad

Holmesová zbohatla vďaka nápadu a technológii, ktorej stačilo zopár kvapiek krvi na to, aby dokázala

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie