Denník N

Realitný poradca: Ľudia sa pre infláciu ešte viac ženú do kúpy nehnuteľností, záujem o investičné byty opäť rastie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Realitný poradca a analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický hovorí, že ceny bytov a domov budú ďalej rásť, pravdepodobne to opäť bude dvojciferný rast. Ľudia sú pre inflačné očakávania ochotní kupovať byty aj za súčasné ceny a pribúda investorov, ktorí si byt kúpia s tým, že ho chcú o dva či tri roky predať.

Na ďalší rast cien je však podľa neho nastavená aj strana ponuky. Developeri sťahujú nejaké byty z ponuky a tí, čo chcú byt predať, sa s tým neponáhľajú.

Ak si chce niekto kúpiť trojizbový byt, lebo jeho rodine už menší nestačí, mal by počítať s tým, že za byt zaplatí viac, ako by ho stál minulý rok? Zdražejú byty aj v tomto roku?

Začnem tým, že od vlaňajšieho leta sa na realitnom trhu toho dosť zmenilo. Ceny nehnuteľností rastú dynamicky dlhodobo, ale to, čo sme videli v druhej polovici minulého roka, pripomínalo cválajúceho koňa. Výsledkom bolo, že ceny nehnuteľností sa v roku 2021 zvýšili o desiatky percent. Podľa nášho realitného barometra, ktorý sleduje ceny starších aj novších jedno- až štvorizbových bytov, stúpli ceny bytov v krajských mestách takmer o 23 %. Za posledné štyri roky vzrástli o dve tretiny. A to je dosť. Ceny starších dvoj- a trojizbových bytov v Banskej Bystrici sa za posledné štyri roky dokonca zdvojnásobili. To je z krajských miest najviac. Najnižší rast sme videli v Nitre, tam ceny stúpli o tretinu, v Bratislave zase o polovicu. V tejto situácii dynamického rastu je zrejmé, že ceny bytov a domov budú ďalej rásť. Navyše vidíme veľmi silný sklon ľudí kupovať nehnuteľnosti aj za súčasné ceny. To má vplyv nielen na dopyt, ale aj na ponuku. Developeri sťahujú nejaké byty z ponuky alebo tí, ktorí chcú predať byt, sa s tým neponáhľajú. Čiže strana ponuky aj dopytu je nastavená na ďalší rast cien. Súvisí to aj s inflačnými očakávaniami a nízkou cenou peňazí, ktorá sa len tak nezmení.

Takže dôvod, prečo ceny nehnuteľností budú ďalej rásť, je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Reality

Bývanie a záhrada, Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie