Denník N

Budeme tu žiť do poslednej chvíle, no keď sa more dvihne, utečieme, hovorí ministerka životného prostredia Maldív

Maldivy. Ilustračné foto - Unsplash.com
Maldivy. Ilustračné foto – Unsplash.com

„Ak veci pôjdu ďalej tak ako doteraz, tak príde moment, keď nám nič iné ako zbaliť sa a odísť neostane,” varuje v rozhovore Aminath Shauna. Mladá Maldivčanka bola minulý rok menovaná do funkcie ministerky životného prostredia, klimatickej zmeny a technológií ostrovného štátu.

Na Slovensku sa o ňom naposledy veľa rozprávalo pred necelým rokom, keď tam uprostred pandémie trávila dovolenku bývalá slovenská tenisová reprezentantka Dominika Navara Cibulková.

Exotickému dovolenkovému raju však patrí prvenstvo, ktoré ho môže stáť vlastnú existenciu. Je totiž najnižšie položenou krajinou na svete. Najvyšší bod je len niečo vyše päť metrov nad morom.

Maldivy preto môžu byť prvou krajinou, ktorá ešte počas života dnešných päťdesiatnikov takmer celkom zmizne v dôsledku klimatickej krízy. Tá totiž dokázateľne spôsobuje zdvíhanie hladiny morí a oceánov.

V rozhovore sa dočítate:

  • koľko času ostáva Maldivám a čo podnikajú, aby sa zachránili;
  • či by Maldivy dokázali zachrániť hrádze, aké sa stavajú v Holandsku;
  • aká reálna je možnosť, že Maldivčania budú musieť navždy opustiť svoje ostrovy;
  • ako sa ministerka životného prostredia pozerá na turistov
  • aj prečo je ministerka životného prostredia súčasne ministerkou technológií.
Ministerka Aminath Shauna. Foto – Ministerstvo životného prostredia, klimatickej zmeny a technológií Maldív

Aké je teraz počasie na Maldivách?

U nás máme v podstate dve ročné obdobia – obdobie dažďov a sucha. Práve končí obdobie monzúnov. Pred niekoľkými dňami sa začalo niečo ako vaše leto, takže vonku je nádherné počasie.

Prejavilo sa obdobie dažďov na hladine okolitého oceánu?

Hladina mora rastie už tri desaťročia. Máme to zmerané. Čísla sú trochu iné na severe a na juhu krajiny, ale nárast hladiny je podľa nich evidentný.

Je teraz na ostrovoch veľa turistov?

Momentálne sme beznádejne vypredaní. V posledných dňoch roka 2021 sme dosiahli ročný cieľ v počte turistov a dostali sme sa na úroveň návštevnosti z obdobia pred pandémiou. To znamená, že nás vlani navštívilo približne 1,3 milióna turistov.

Prevažujú turisti z nejakej krajiny alebo kontinentu?

Väčšinou sú to Európania, ktorí k nám prišli stráviť vianočné a novoročné sviatky. Ale je tu aj veľa Rusov alebo dovolenkárov z Indie a rôznych častí Ázie.

Títo turisti však u vás nenechávajú len svoje peniaze, ale tvoria aj obrovské množstvo odpadu, zanechávajú po sebe veľkú uhlíkovú stopu, ktorá prispieva aj k nárastu morskej hladiny. Pozeráte sa na turistov ako na prínos alebo prevažuje skôr pocit, že sú viac problémom?

Turizmus je pre ostrovné štáty ich chlieb. V podstate sme sa vďaka nemu odrazili od dna absolútnej chudoby. Udialo sa to počas uplynulých tridsiatich rokov, teda v rovnakom čase, ako sme začali pociťovať dôsledky narastajúcej morskej hladiny.

Nemôžeme ignorovať fakt, že turizmus tvorí najväčší podiel na našom hrubom domácom produkte, je to najväčší sektor z pohľadu zamestnanosti. Takže od neho dosť závisíme.

Zároveň si však uvedomujeme obrovskú uhlíkovú stopu, ktorú so sebou prináša. Vstup na Maldivy by nemal byť zadarmo. Podporujeme aj dekarbonizáciu leteckého priemyslu. Jedného dňa sa azda dožijeme techniky, ktorá umožní cestovať lietadlom s oveľa nižším dosahom na životné prostredie.

Jeden z umelo vytvorených rezortov na Maldivách. Foto – Nattu, Flickr.com
Hlavné mesto Maldív – Malé. Foto – Ázijská rozvojová banka, Flickr.com

Ako sa ostrovy zmenili v porovnaní s vaším detstvom?

Zmeny sú evidentné na každom ostrove. Len počas môjho života som videla, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie