Denník N

Peter Cmorej zo SaS: Všetky reformy stoja na Sme rodina, Krajniakovi ide najmä o rodičovský bonus

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanec SaS Peter Cmorej v rozhovore vysvetľuje, aká je šanca sa v koalícii dohodnúť na dôchodkovej reforme, výdavkových limitoch a Matovičovej daňovej revolúcii. Podľa tohto odborníka na financie všetky reformy teraz stoja na strane Sme rodina.

Začnime sporením na dôchodok v druhom pilieri. Väčšina ľudí si v ňom sporí v dlhopisových fondoch, no tie dlhodobo zarábajú menej ako indexové alebo akciové fondy. Je pre vládnu koalíciu druhý pilier prioritou?

Aj v programovom vyhlásení vlády máme, že prijmeme ústavný zákon o dôchodkoch. Prijalo sa pravidlo, na ktorom nástojila Sme rodina, že pokiaľ je niečo v programovom vyhlásení, nie je možné to vetovať. Presadzovali si to pri nájomnom bývaní. Keď sa minister Krajniak vyjadril, že už nebude tlačiť na ústavný zákon o dôchodkoch, interne sme sa dohodli, že využijeme toto pravidlo a pripravíme ho my v SaS. Sme jednotlivci, ktorým na tom naozaj záleží. Tlačia na to aj v OĽaNO, ale mám pocit, že pre nich je o niečo prioritnejší zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Pán minister Krajniak sa netají, že mu ide najmä o rodičovský bonus a ústavný zákon nepotrebuje. Takže áno, dôchodky patria medzi priority, len, bohužiaľ, je to zaseknuté na takýchto osobných ambíciách alebo na celom balíku reforiem.

Dohoda v koalícii na rodičovskom bonuse nie je. Problém s tým má aj premiér Heger, lebo je to drahé opatrenie. Hľadá sa nejaký kompromis?

Pri rozpočtovej zodpovednosti sme sa s OĽaNO viac-menej dohodli. Smeruje to k tomu, že v prvom kole by v ústavnom zákone, ktorý sa odkladá zo schôdze na schôdzu, išlo iba o výdavkové limity. Minister Krajniak prejavil záujem dohodnúť sa na všetkom, ale otvorene povedal, že mu záleží na rodičovskom bonuse. Dá sa povedať, že teraz všetky reformy stoja na hnutí Sme rodina.

Ale zákon o rozpočtovej zodpovednosti sa doteraz neschválil pre požiadavku SaS na daňovú brzdu. Ako to teda je?

Aj Sme rodina má k tomu konkrétne pripomienky. Milan Krajniak povedal, že je ochotný  z nich ustúpiť, pokiaľ aj jemu bude vyhovené.

A čo na to Boris Kollár? Ústavný zákon totiž bez hnutia Sme rodina nemá šancu prejsť, jedine ak s hlasmi opozície, čo ťažko predpokladať.

Drvivú väčšinu takých vecí rieši za Sme rodina na koaličnej úrovni Milan Krajniak.

Bude sa teda o výdavkových limitoch hlasovať na januárovej schôdzi?

Keby to Sme rodina nechcela

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Dôchodky a dôchodkový vek

Rozhovory

SaS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie