Denník N

Najväčšie zlodejiny Smeru sú oproti tomu detská hračka a nikto s tým nič nerobí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nečinnosť vlády OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí spôsobuje budúcim dôchodcom pokračovanie miliardových škôd. Gigantickú chybu v nastavení druhého piliera dôchodkov vyrobil vedome Smer, ale táto koalícia má už dva roky v rukách všetko, aby ju napravila, a nerobí nič. 

Aby sme vysvetlili tvrdenie z titulku, pripomeňme si najprv dva najväčšie dokonané podvody, ktoré úspešne zorganizovali ľudia Smeru, keď boli pri moci.

Za ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka zorganizoval štát taký zlý tender na výstavbu fotovoltických elektrární, že štát platí ročne zbytočne okolo sto miliónov eur. Dokopy tak ľudia v cenách elektriny zaplatia počas pätnásťročnej platnosti týchto kontraktov o zhruba jeden a pol miliardy eur viac, ako bolo nutné.

Áno, to je ten prípad, ktorý ministri Matovič a Sulík toľkokrát otrepávali o hlavu poslancom Smeru v parlamente nielen na mimoriadnej schôdzi o cenách elektriny.

Za ministra hospodárstva Vazila Hudáka zasa štát rozhodol o automatickom pokračovaní podpory hnedouhoľných baní podnikateľa Petra Čičmanca, ktoré stálo obyvateľov krajiny okrem poškodenia životného prostredia ročne tiež okolo sto miliónov eur.

Aj tu išlo o dohodu na 15 rokov dopredu, ale najmä tlak Európskej komisie spôsobil, že sa skráti na zhruba polovicu. Výsledok je aj tak najmenej 700 miliónov eur spálených zbytočne.

Áno, aj tento prípad pripomínali ministri Matovič a Sulík poslancom Smeru, ktorí mali drzosť vyjadrovať sa k cenám energií. A ani v tomto prípade predsedovia OĽaNO a SaS ani trochu nepreháňali.

Poďme teraz k prípadu, ktorý je aktuálny a objemom stratených peňazí slovenských občanov rádovo vyšší. Od roku 2014 doteraz prerábajú slovenskí sporitelia v druhom pilieri vinou Roberta Fica, Viery Tomanovej, Jána Richtera a spol. každoročne minimálne stovky miliónov eur a v niektorých rokoch aj viac ako miliardu.

Ekonómovia Ľudovít Ódor a Pavol Povala pred viac než dvoma rokmi odhadli škody, ktoré ľuďom vznikli zlou správou druhého piliera, na dve až sedem miliárd eur.

Podobne tím výskumníkov z takzvanej Oranžovej obálky, ktorý vedie ekonóm Ján Šebo. Tí v lete minulého roka vypočítali, že ak by druhá Ficova vláda nepresunula sporiteľov v roku 2013 do dlhopisových fondov a tí mali peniaze v indexových fondoch, v druhom pilieri mohol byť majetok o 3,4 miliardy eur väčší. Sporitelia teda podľa nich majú o 30 percent nižšie úspory, ako by mohli mať.

A to ešte tieto dve skupiny nerátali s vývojom v minulom roku. Počas neho spôsobilo zlé nastavenie zákona ešte z čias Smeru škodu jeden a pol miliardy eur, čiže toľko čo jahnátkovské nastavenie slnečných elektrární za celé obdobie.

Smer už takmer dva roky nie je pri moci a aj tak to pokračuje. Takmer milión ľudí prišlo len minulý rok v druhom pilieri zbytočne v priemere o zhruba tisícpäťsto eur, vďaka čomu budú mať nutne nižšie dôchodky.

Tie peniaze sú preč, nikto ich už ľuďom nevráti. A napriek tomu sa to deje ďalej, choré nastavenie systému z čias Fica oberá ľudí o peniaze a na úrovni vlády s tým nikto nič nerobí.

Tu sú hypotézy, ako je to možné

Ľudia sa nebúria, lebo väčšina z nich nerozumie, čo sa s ich peniazmi v druhom pilieri deje, a možno im ešte ani nedošlo, že ide o ich peniaze. Väčšina ľudí jednoducho nevie, aký je rozdiel medzi dlhopisovým a indexovým fondom a ako sa ich to týka.

Informovanejší sporitelia si už v nastavení fondov v druhom pilieri urobili poriadok sami, preto ich investície normálne zarábajú a nemajú sa prečo tým tak veľmi ďalej zaoberať. Ibaže v druhom pilieri je dokopy 1,7 milióna ľudí a nevhodne umiestnené peniaze má stále takmer milión sporiteľov.

Na rozdiel od klasickej zlodejiny, keď štát nakupuje niečo zámerne drahšie a nejaký priateľ straníkov na tom zarába, na stratách slovenských sporiteľov v druhom polieri nik konkrétny nezarába. Preto to v nás neštartuje hormóny poníženia a ublíženosti a aj preto na to kašleme.

Nejde o peniaze, ktoré by sme si mohli chytiť teraz do ruky, ísť s nimi do obchodu a niečo si kúpiť. Ide síce o predvídateľné, ale zároveň ťažko predstaviteľné straty našich budúcich dôchodkov.

Počúvame ekonómov, ktorí nám vysvetľujú, že v druhom pilieri pre jeho zlé nastavenie prichádzame mnohí rokmi nenávratne o desaťtisíce, ale neberieme to vážne. Je to ako s dôsledkami klimatickej krízy – sme zvyknutí sústreďovať sa na to, čo je tu a teraz, a budúce hrozby jednoducho ignorujeme.

Naďalej nám vládnu najmä politici, ktorí sú vzrušení rozdávaním rôznych trinástych dôchodkov, ale čo bude s našimi dôchodkami o desať, dvadsať, tridsať rokov, ich úprimne nezaujíma.

Mimochodom, trináste dôchodky. Tie stoja ročne 300 miliónov eur. Len z peňazí, o ktoré prišli sporitelia v druhom pilieri minulý rok, by sa teda dali vyplácať päť rokov.

Tak to skúsme znova čo najjednoduchšie vysvetliť

Ľudia majú v druhom pilieri peniaze buď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Hegerova vláda

Igor Matovič

Investovanie a úvery

Milan Krajniak

Richard Sulík

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie