Denník N

Ján Mičovský: Odchádzam z klubu, toto už nie je moje OĽaNO

Ján Mičovský. Foto N – Andrej Bán
Ján Mičovský. Foto N – Andrej Bán

Poslanec za OĽaNO a exminister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský vysvetľuje, prečo sa rozhodol opustiť parlamentný klub hnutia, v ktorom pôsobil od roku 2012. Hovorí, že stratil nádej, že korupcii sa postaví hnutie čestne na všetkých frontoch. Povestnou poslednou kvapkou bolo to, že premiér Eduard Heger do konca roka nevyriešil, ako mu sľúbil, odvolanie generálneho riaditeľa Lesov SR Tibora Köszeghyho. Dôvodov je však viacero, spája ich podľa jeho názoru zlá personálna politika nominantov OĽaNO.

Ján Mičovský v rozhovore hovorí:

  • ako sa o tom, že bude ministrom, dozvedel z televízie;
  • ako sa kazil jeho vzťah s Igorom Matovičom a ako mu podkurovali z úradu vlády;
  • o nesplnenom sľube Eduarda Hegera
  • a aj o tom, ako za Samuela Vlčana vyhadzujú na ministerstve protikorupčných bojovníkov a ako o ňom dostal závažné informácie.

Čo hovoríte na najnovšiu personálnu zmenu na ministerstve, ktorou je odchod štátneho tajomníka Milana Kyseľa? 

Na jeho odchod nič, povedané bolo asi všetko. Skôr sa mi žiada glosovať reakciu, ktorá zaznela z ministerstva. Vraj kontrola s vysokými dotáciami na prasatá nič nezistila, a preto treba oceniť jeho vysokú politickú kultúru a poďakovať mu za vykonanú prácu. Nuž, ak je toto politická kultúra, tak potom vzdajme úctu kultúrnym barbarom. Tuším sa ministerstvo inšpirovalo ďakovnou rečou Roberta Fica, keď musela odísť z funkcie štátnej tajomníčky Monika Jankovská.

Vlani koncom augusta ste zverejnili otvorený list, v ktorom kritizujete činnosť svojho nástupcu Samuela Vlčana, najmä za jeho personálnu politiku. Takisto ste vyjadrili obavu, že OĽaNO stráca svoj antikorupčný charakter. Aké boli reakcie zo strany vedenia hnutia a kolegov vo vláde?

Bezprostredná reakcia bola taká, že je to vážne. Vyjadril som ochotu to kolegom vysvetliť. Predseda klubu Michal Šipoš povedal, že to budú riešiť na septembrovej schôdzi. Peter Kremský na klube vystúpil s tým, že ide o vážnu vec, ktorú nemožno odkladať na september.

Čo sa dialo ďalej?

Nič. Ani v septembri, ani v ďalších mesiacoch. Pochopil som, že nemajú záujem.

Myslíte si, že do toho vstúpil šéf hnutia Igor Matovič?

Je to možné. Aby to prekryli iné udalosti.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ján Mičovský

OĽaNO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie