Denník N

Slovenské firmy už straší omikron. Ich predák žiada kratšie karantény a ich zrušenie pre kľúčových ľudí bez príznakov

Rastislav Machunka, Asociácia zamestnávateľských zväzov. Foto - TASR
Rastislav Machunka, Asociácia zamestnávateľských zväzov. Foto – TASR

Omikron neobíde ani Slovensko. Keďže je infekčnejší ako staršie varianty koronavírusu, v karanténach bude končiť viac ľudí ako doteraz. Omikron teda bude viac ohrozovať aj chod firiem. O tom, ako sa ho obávajú slovenské podniky, ako sa naň pripravujú a čo všetko im chýba od vlády na lepšie zvládnutie nového variantu covidu, sme hovorili s viceprezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislavom Machunkom. 

Ako sa slovenské firmy obávajú nástupu omikronu? Môže nastať aj vynútené obmedzovanie ich prevádzok?

Určite áno. Omikron môže zastaviť chod celých firiem.

Ktoré firmy sú omikronom najviac ohrozené okrem nemocníc, kde sa zdravotníci priamo stretávajú s nakazenými, a supermarketov, v ktorých sú predavači v neustálom kontakte so širokou verejnosťou?

Máte pravdu s nemocnicami i supermarketmi. Zásobovanie potravinami je pritom úplne zásadné rovnako. A myslím tým aj chod potravinárskych prevádzok, aj starostlivosť o zvieratá na farmách. Obávame sa však veľmi aj toho, že by omikron mohol viac postihnúť priemyselné prevádzky s nutnou nepretržitou prevádzkou. Výpadky môžu na ich technológiách narobiť obrovské škody.

Ide o energetikov, sklárov či hutníkov a o chemičky. Odstavenie nejakej pece ani nie je možné. Operátori musia byť stále k dispozícii. V prvom rade my v tejto situácii s omikronom očakávame, že sa skráti čas karantény tak, ako je to už v krajinách, kde sa tento variant už rozšíril viac. Z hľadiska zdravotnej nebezpečnosti omikronu nemusí byť karanténa pri ňom až taká dlhá. Ľudí potrebujeme mať naspäť v práci rýchlejšie.

Ako by ste chceli skrátiť karanténu?

Dnes máme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie