Denník N

Ako vďaka nízkemu rastu cien vyberie vláda viac daní

V tejto situácii stačí vláde nič nerobiť a dane rastú samy.

Na Slovensku sa tri roky po sebe nebude meniť nezdaniteľná časť základu dane z príjmu. Chýbajúca inflácia nezvyšuje životné minimum, na ktoré je táto položka naviazaná. Tretí rok po sebe si budeme môcť znížiť základ dane o 316,94 eura mesačne.

Priemerné mzdy však rastú a s nimi rastie aj daň, ktorú človek odvedie. Daňové zaťaženie však nerastie lineárne, rastie rýchlejšie práve pre stagnujúcu nezdaniteľnú časť dane.

Ešte v roku 2013 mal človek s priemernou mzdou zaťaženie 9,3 percenta mzdy, v roku 2016 by to už malo byť 9,8 percenta zo mzdy. Naoko sa to zdá málo, ale keď si zoberieme dva milióny zamestnancov, ide už o celkom slušné číslo.

Ak by nezdaniteľná časť dane vzrástla budúci rok o 2 percentá, tak výber dane by bol nižší o takmer 100 miliónov eur. Stačí nič nerobiť a dane rastú samy. A keďže pre absentujúcu infláciu netreba zvyšovať dávky (prídavky na deti, rodičovské príspevky, a dôchodky len minimálne), má zodpovedná vláda ohromnú príležitosť na rýchle znižovanie deficitu. Ak je zodpovedná.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie