Denník N

Projekt obnovy rodinných domov ráta aj s príspevkom na „IQ žalúzie“ a odstraňovanie azbestu. Na webe sú prvé podrobnosti

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Na webe projektu obnovy rodinných domov sú už bližšie informácie o tom, na čo bude možné žiadať dotáciu. Konkrétne technické požiadavky však chýbajú, pribudnúť majú v najbližších dňoch.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá má projekt obnovy rodinných domov na starosti, pôvodne avizovala, že technické špecifikácie zverejní na webe obnovdomov.sk na jeseň 2021. Neskôr termín posunula do konca minulého roka.

Na technické špecifikácie sa stále čaká, no nateraz na webe pribudli aspoň základné informácie o tom, čo všetko budú oprávnené náklady, na ktoré bude možné žiadať príspevok. Sú medzi nimi očakávané časti domu, ako okná, strecha, zateplenie plášťa, nevykurovaného podkrovia alebo strechy suterénu.

Medzi oprávnenými výdavkami sú aj „IQ žalúzie” či odstránenie azbestu. Kompletný prehľad komponentov prinášame nižšie v texte.

Kľúčové však budú až podrobné technické špecifikácie s návodom, ako majú byť jednotlivé časti domu zrekonštruované. Iba pri ich splnení bude možné požiadať o dotáciu.

Bude sa to dať aj spätne, no až na základe podmienok, ktoré majú byť súčasťou technických špecifikácií. Na webe projektu sa tieto podmienky nazývajú „podmienky oprávnenosti“.

SAŽP pre Denník E uviedla, že ich na web doplní v najbližších dňoch, „ideálne do konca mesiaca“. Ku konkrétnemu dátumu sa však nechce zaviazať.

„Refundácia nákladov, ktoré vzniknú od termínu stanoveného v podmienkach oprávnenosti, bude možná v rámci prvej výzvy,“ píše sa v časti otázok a odpovedí na webe projektu.

Čo to znamená? Na webe by v najbližších dňoch

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie