Denník N

Hojsík je sklamaný, Jurzyca hovorí o dobrej správe. Čo si myslia europoslanci o návrhu zaradiť jadro a plyn medzi udržateľné zdroje

Foto – N a TASR
Foto – N a TASR

Európska komisia na začiatku nového roka predstavila plán, podľa ktorého by sa aj energia z jadra a zemného plynu za istých podmienok a do istého obdobia považovala za udržateľnú. Týka sa to investícií do projektov, ktoré spĺňajú najvyššie technologické štandardy, a štátom EÚ to má pomôcť pri prechode na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku.

Kritizujú to ekologické organizácie, niektorí europoslanci aj členské štáty, ktoré sa obávajú, že investície preto nebudú smerovať do obnoviteľných a najčistejších zdrojov. Nespokojní sú najmä Rakúšania a Nemci, naopak, Slovensko, Česko či Francúzsko považujú zaradenie jadrovej energie medzi udržateľné zdroje za správny krok.

S plánom EK musí súhlasiť väčšina členských štátov aj europarlament. Europoslancov a europoslankýň zo Slovenska sme sa preto pýtali, ako hodnotia návrh Európskej komisie zaradiť jadrovú energiu a zemný plyn medzi udržateľné zdroje.

Dostali aj druhú, otvorenú otázku, ktorá je pravidelne súčasťou ankety: Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Tu sú ich odpovede:


Martin Hojsík (Progresívne Slovensko)


Ako hodnotíte návrh Európskej komisie zaradiť jadrovú energiu a zemný plyn medzi udržateľné zdroje?

Návrh Komisie zaradil plyn a jadro iba medzi takzvané prechodné, nie zelené investície v rámci taxonómie. A aj to iba za istých podmienok. To je dôležitý rozdiel.

Súčasne zdieľam názor skupiny Investorov za klímu, ktorá reprezentuje penzijné a investičné fondy s celkovou hodnotou vyše 50 biliónov eur (teda päťstokrát väčšou ako slovenské HDP), a Rímskeho klubu, ktorý reprezentuje významných svetových vedcov, ekonómov a lídrov priemyslu, že tento návrh podkopáva dosiahnutie klimatických cieľov.

Za seba môžem dodať, že som zároveň sklamaný, že Komisia (na rozdiel od pravidiel pre zelenú energiu v taxonómii) pri týchto prechodných pravidlách neuskutočnila verejnú konzultáciu a hodnotenie účinkov. Navyše navrhované pravidlá obsahujú diery, ktoré by umožnili označiť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Anketa s europoslancami

Ceny energií

Európska únia

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie