Denník N

Srí Lanka sa potápa v mori dlhov

Čínsky minister zahraničia a srílanský premiér počas ich stretnutia na Srí Lanke 9. januára 2022. Foto - TASR/AP
Čínsky minister zahraničia a srílanský premiér počas ich stretnutia na Srí Lanke 9. januára 2022. Foto – TASR/AP

Chudobná krajina si požičala veľa peňazí na projekty, ktoré sa ukázali ako nevýnosné.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Srí Lanka sa potápa. Nie do Indického oceána, ale do oceána dlhov. Agentúra Fitch minulý mesiac preklasifikovala rating medzinárodného dlhu Srí Lanky na stupeň „CC“, čo znamená „veľmi zraniteľné a vysoko špekulatívne dlhopisy“. To je len kúsok od stupňa „D“ = „bankrot“.

Srí Lanka by v tomto roku mala zahraničným veriteľom zaplatiť 4,5 miliardy dolárov na splátkach dlhu. To je podstatne viac, ako sú celé devízové rezervy vo výške 3,1 miliardy dolárov. Polovicu týchto rezerv, mimochodom, tvorí krátkodobá menová pôžička z Číny. Bez nej by už Srí Lanka bola v bankrote.

Celkový vládny dlh Srí Lanky dosahuje sto percent hrubého domáceho produktu. To je približne toľko ako vo Veľkej Británii, bývalej koloniálnej mocnosti. Srí Lanka však nie je Veľká Británia, aby dokázala takýto dlh obsluhovať. Na obsluhu dlhu si Srí Lanka požičiava za 12 percent, kým Británia za 1,2 percenta.

Obsluha dlhu pohlcuje všetky príjmy. Srí Lanka nemá čím zaplatiť za zahraničné dovozy. Na trhu chýba základný spotrebný tovar. Napríklad sušené mlieko či nádoby so stlačeným plynom na varenie. Nedostatok spotrebného tovaru zvyšuje jeho ceny. V decembri ceny potravín medziročne narástli o 20 percent. Ľudia sú nespokojní. Mladí a vzdelaní sa snažia emigrovať.

Chýba aj elektrina. Vyrába sa spaľovaním ropy. Dovoz ropy však viazne, lebo nie sú doláre na zaplatenie. Kde chýbajú doláre, pomôže barter, tvrdí vláda. Srí Lanka ponúkla Iránu, že mu za dodanú ropu v hodnote 251 miliónov dolárov zaplatí čajom. Každý mesiac pošle čaj za päť miliónov dolárov. Producentom čaju sa to nepáči. Namiesto toho, aby svoj čaj predali na svetových trhoch za doláre, vláda ho od nich chce vykupovať za národnú menu a regulovanú cenu.

Čo sa vlastne stalo? Srí Lanka je úžasná krajina. Bohatá na prírodné krásy a milých ľudí. Jej ekonomika je však klasický tretí svet.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie