Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Prečo Fíni nepotrebujú NATO (a my áno)

Fínski vojaci počas zimnej vojny na prelome rokov 1939/1940. Foto - Flickr
Fínski vojaci počas zimnej vojny na prelome rokov 1939/1940. Foto – Flickr

V súvislosti s aktuálnou hrozbou vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine som sa dočítal, že podľa prieskumu verejnej mienky sa viac ako 50 % Ukrajincov starších ako 18 rokov vyjadrilo, že v prípade ozbrojenej ruskej agresie voči Ukrajine sú pripravení postaviť sa na odpor. Pritom tretina ľudí je odhodlaná postaviť sa na ozbrojený odpor a 22 % ľudí je pripravených na aktivity typu občianskej neposlušnosti, 24 % ľudí by sa presťahovalo do bezpečnejších častí Ukrajiny alebo do zahraničia a 19 % by neurobilo nič.

Pôsobil som na Ukrajine 5 rokov a viackrát som bol svedkom prejavov silného vlastenectva zo strany obyčajných ľudí vrátane mladých. Aj preto si myslím, že dnes by sa ruská agresia stretla s úplne inou reakciou Ukrajiny, ako to bolo v roku 2014, keď krajina de facto nemala bojaschopnú armádu a všade vládol obrovský zmätok.

V tej súvislosti som si spomenul na rôzne prieskumy, ktoré merajú vlastenectvo. Väčšinou sa pýtajú na hrdosť na svoju krajinu a na to, či ju považujú za výnimočnú, alebo aj priamo na to, či by na obranu svojej krajiny išli ľudia bojovať. Výsledky takýchto prieskumov treba, samozrejme, brať s rezervou, ale určitú informačnú hodnotu môžu mať.

Podľa prieskumu Gallup International Global Survey z roku 2015 boli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vladimir Putin

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie