Denník N

Stavať nové atómky? Nehrozí ďalšia Fukušima a Černobyľ? (zoznam argumentov za a proti elektrine z jadra)

Foto - Nicolas Raymond/Flicrk (licencia Creative Commons License - Attribution 3.0 Unported)
Foto – Nicolas Raymond/Flicrk (licencia Creative Commons License – Attribution 3.0 Unported)

Opäť sa debatuje o tom, či je atómová energia bezpečná alebo nie a či potrebujeme nové atómové elektrárne.

Diskusia má dva spúšťače. Tým prvým je aktuálna energetická kríza, ktorá ukázala, že Európska únia sa nemôže spoliehať na ruský plyn a musí sa energeticky osamostatniť.

Druhým dôvodom je oznámenie Európskej komisie, že jadrovú energiu navrhne zaradiť medzi zelené investície. Ak by návrh prešiel, uľahčilo by to zháňanie peňazí na výstavbu nových elektrární.

Raduje sa z toho jadrová superveľmoc Francúzsko a spolu s ním aj Slovensko, ktoré je vo výrobe energie z jadra v Únii hneď druhé.

Naopak, tábor odporcov na čele s Rakúskom a Nemeckom hrozí žalobami. Zvolili si totiž inú cestu – atómové elektrárne, hoci aj také, ktoré by mohli ešte roky slúžiť, už odstavili alebo tak plánujú urobiť. Investovať chcú namiesto toho do obnoviteľných zdrojov.

Prečo je to dôležité? Rozhodnutie Únie o tom, akým smerom sa bude energetika v Únii uberať, má vážne vplyvy, ktoré pocítime všetci. Prejavuje sa to nielen na účtoch za energie, ale aj na zdraví.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v rozhovore pre francúzsky týždenník Le Journal du Dimanche oznámil, že Únia by mala v najbližších ôsmich rokoch preinvestovať pol bilióna eur do výstavby atómových zdrojov novej generácie a päťdesiat miliárd do predĺženia životnosti existujúcich.

V tomto texte rozoberieme deväť argumentov, ktoré sa používajú v debate o tom, či má takáto podpora opodstatnenie alebo je to slepá ulička.

Pri každom argumente uvádzame, či na základe nášho hodnotenia hovorí viac v prospech (za) alebo v neprospech jadra (proti). V jednom prípade bol výsledok nerozhodný.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie