Denník N

Register účtov začne fungovať na budúci rok. Bude vedieť, v ktorej banke máte účet, ale nie to, koľko máte peňazí

Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Vláda schválila vznik centrálneho registra účtov, ktorý budú napĺňať hlavne banky, ale aj obchodníci s cennými papiermi. EÚ ho žiada na ochranu pred praním špinavých peňazí. 
  • Banky alebo obchodníci s cennými papiermi ho nakŕmia údajmi od roku 2018, fungovať by mal začať od budúceho roka.

O čo ide: Centrálny register účtov sa vlani dostal do pozornosti hlavne preto, že v ňom ministerstvo vnútra chcelo zbierať aj zostatky na účtoch ľudí a firiem. Tohto nápadu sa neskôr vzdalo. Register bude obsahovať len základné identifikačné údaje o platobných účtoch vrátane sporiacich účtov, ako aj údaje o majetkových účtoch cenných papierov, ktoré vedú obchodníci s cennými papiermi aj banky. Zjednodušene, register nebude vedieť, koľko čoho na účtoch máte, iba že taký účet vlastníte.

Keď vlani v lete ministerstvo vnútra predstavilo paragrafové znenie návrhu na vytvorenie registra, dostalo k nemu vyše tristo pripomienok, polovicu z toho zásadných. Súkromný sektor i štátne inštitúcie sa obávali aj jeho zneužitia. S predloženým znením nesúhlasila ani Európska komisia. Do vlády sa upravený návrh dostal až po zhruba pol roku. Približne štvrtinu zásadných pripomienok ministerstvo akceptovalo a ďalších 40 percent čiastočne.

Čo máme čakať: Ak návrh

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie