Denník N

Nové zbrane proti omikronu: ZSE nasadilo očkovaciu lotériu, Chemosvit testuje aj očkovaných a Terno má šéfov na záskok

  • Nový variant omikron neobíde ani Slovensko. Keďže je infekčnejší ako staršie varianty koronavírusu, v karanténach bude končiť viac ľudí ako doteraz. 
  • Denník E zisťoval, ako sa naň chystajú slovenské strategické firmy z oblasti energetiky, výroby palív, potravinárstva či farmácie, ktoré musia zostať v chode za každých okolností.
  • Hovoria aj o tom, čo im najviac chýba od vlády a ako sa snažia rôznymi spôsobmi zvýšiť medzi svojimi zamestnancami zaočkovanosť.

Reťazec predajní potravín Terno a Kraj už má vytvorené skupiny takzvaných mobilných vedúcich zamestnancov, ktorí sú schopní prechodne viesť predajne v rôznych regiónoch podľa toho, kde ich šéfovia načas vypadnú. Najväčší výrobca obalov na potraviny Chemosvit každé dva týždne testuje aj svojich zaočkovaných zamestnancov.

Rafinéria Slovnaft má popri takmer 80-percentnej zaočkovanosti vypracované špeciálne bezpečnostné postupy, na základe ktorých na kľúčových pozíciách môžu pracovať aj bezpríznakoví zamestnanci s potvrdeným ochorením covid-19. Ak k tomu bude nútená pristúpiť, uplatní pre nich prísnejšie hygienické pravidlá.

Západoslovenská energetika na zvýšenie zaočkovanosti zaviedla vlastnú očkovaciu lotériu a zamestnancom poskytuje rozhovory s odborníkmi. Slovenské elektrárne koncom roka zaočkovali vo vlastných prevádzkach 800 zamestnancov. Zaočkovanosť vo firme tak zvýšili na vyše 70 percent.

Aj takto sa na infekčnejší nový variant covidu omikron, ktorý pošle na maródky či minimálne do karantén viac ľudí, chystajú strategické firmy, ktoré musia krajinu zabezpečovať svojimi tovarmi i službami nepretržite či svoje výroby nemôžu zastaviť, inak by sa trvalo poškodili.

Denník E sa firiem takisto pýtal, čo by si na lepšie zvládnutie omikronu želali od vlády najviac. Asi najčastejšie žiadali skrátenie karantén, aj keď práve to tento týždeň vláda neodobrila. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sa tým bude zaoberať, až keď naozaj začne dochádzať vo firmách k výpadkom.


Tu sú celé odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie