Denník N

Krajniakov rodičovský bonus aj Sulíkova daňová brzda sa nepáčia ani ekonómom OECD

Richard Sulík a Milan Krajniak. Koláž z fotografií TASR
Richard Sulík a Milan Krajniak. Koláž z fotografií TASR
  • Aktuálne vyhliadky Slovenska sú priaznivé, ale krajina nie je dostatočne pripravené na starnutie obyvateľstva, hovorí OECD vo svojej najnovšej správe.
  • Rodičovský bonus podľa analytikov ohrozuje udržateľnosť dôchodkového systému, jeho efektívnosť je nejasná a má problém s férovosťou.

OECD odporúča slovenskej vláde, aby dôchodková reforma neobsahovala rodičovský bonus, ktorý presadzuje Sme rodina. Rovnako nesúhlasí ani s nápadom SaS, aby Slovensko zaviedlo daňovú brzdu, ktorá by bránila vládam zvyšovať podiel daní na celkovom výkone ekonomiky.

Aj keď vyhliadky Slovenska v najbližších rokoch sú priaznivé a ekonomický rast sa pod vplyvom oživenia domácej spotreby a investícií z Plánu obnovy a odolnosti zrýchli, Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) upozorňuje, že krajina má problém s dlhodobejšími výzvami, najmä starnutím obyvateľstva.

Jej najnovšia správa o slovenskej ekonomike zverejnená vo štvrtok je špeciálne zameraná na to, ako sú slovenský dôchodkový systém, trh práce a zdravotná starostlivosť nachystané na demografické zmeny. Počet pracujúcich sa v najbližších 30 rokoch

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie