Denník N

Do boja v elektrotankoch? Nie je to až také nereálne. Americká armáda skúma aj pohon mikroreaktormi

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

S možnosťou vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou sa objavujú porovnania vojenskej sily a možností oboch armád. Rozhodli sme sa využiť tento moment a pozrieť sa na vojnu a armádu z netradičného uhla – ako vplývajú na klimatickú krízu a či existuje šanca poháňať vojenskú mašinériu ekologickejšie.

Zhoršovanie klimatickej krízy v dôsledku vojen je totiž legitímnou otázkou. Skleníkové plyny ničia celú planétu a škodia každému, nielen krajinám, ktoré proti sebe bojujú.

„Keď sa rozbehne vojna, ide všetko ostatné bokom,“ priznáva Michal Zdobinský, šéfredaktor českého mesačníka ATM o vojenstve.

Dilema, či je ničenie prírody z „vyšších“ bezpečnostných dôvodov dostatočným ospravedlnením, však nie je nová. Najviac sa o nej diskutovalo počas studenej vojny, keď hrozila nukleárna vojna medzi Západom a Východom.

Hoci elektrotanky a bojová technika „na baterky“ vyznievajú na prvé počutie ako nezmysel, v skutočnosti prebieha v armáde transformácia aj týmto smerom. No z iných dôvodov, než je boj s klimatickou krízou.

Jediný sektor, ktorý o svojej uhlíkovej stope nemusí nič prezradiť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Vojenské nákupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie