Denník N

Lufthansa sa hnevá, že musí lietať s duchmi. Roníte krokodílie slzy, kontruje Ryanair

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Medzi dvomi najväčšími európskymi leteckými spoločnosťami sa rozhorel zaujímavý spor, ktorý môže mať vplyv aj na dostupnosť letov a ceny v budúcnosti.

Na začiatku bol rozhovor riaditeľa najväčších nemeckých aerolínií Lufthansa Carstena Spohra pre nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pripomeňme, že do skupiny Lufthansa patria aj Austrian Airlines, Swiss a Brussels Airlines. Ich linkami cestuje z Viedne množstvo slovenských pasažierov.

Kľúčové pasáže z rozhovoru so šéfom Lufthansy:

  • „Na jeseň sme boli príjemne prekvapení, ako dobre sa náš obchod opäť rozbehol. Ale od polovice januára do februára zaznamenávame prudký pokles rezervácií, preto sme museli počas zimnej sezóny zrušiť 33-tisíc letov, teda približne 10 percent v skupine.“
  • To však nie je všetko. Spohr totiž následne dodal, že v januári by zrušili ešte viac letov, no bránia im v tom nezmyselné pravidlá EÚ. „V zime však musíme uskutočniť ďalších 18-tisíc zbytočných letov len preto, aby sme si zabezpečili práva na vzlet a pristátie,“ posťažoval sa.
  • Šéf Lufthansy pritom spomenul, že cieľom EÚ je na jednej strane znižovať emisie skleníkových plynov v leteckej doprave, no na strane druhej sú aerolinky nútené vypravovať „lety duchov“.

Tejto kritiky sa ihneď chytili európske médiá, ktoré sa obrátili na Európsku komisiu. Žiadali, aby vysvetlila, prečo núti aerolinky vypravovať lety naprázdno a vypúšťať tak tony zbytočného uhlíka.

Reagovala aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, ktorá na Twitteri ironicky pripomenula, ako EÚ o sebe hovorí, že je v stave „klimatickej núdze”.

No to, čo spočiatku vyzeralo ako pokrytectvo zo strany Európskej komisie, sa zmenilo na PR prestrelku leteckých spoločností a teraz čelí obvineniam z pokrytectva samotná Lufthansa.

„Riešenie problému letov duchov spoločnosti Lufthansa je jednoduché - stačí tieto miesta predať zákazníkom,“ odkázal svojmu konkurentovi šéf Ryanairu Michael O’Leary. Pridala sa k nemu aj ďalšia nízkonákladová spoločnosť WizzAir.

Za všetkým je pravidlo lietaj alebo prídeš o slot

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie