Denník N

Matovič sa na facebooku chválil grafom, ktorý zjavne nepochopil

  • Minister financií si myslí, že vďaka jeho prístupu k riešeniu pandémie v roku 2020 klesla spotreba domácností na Slovensku najmenej v Európskej únii. „Mal som (opäť) pravdu,“ písal na facebooku v komentári ku grafu z Eurostatu. 
  • Priaznivý vývoj domácej spotreby v prvom pandemickom roku má však iné dôvody než to, že vtedajší premiér „bazíroval  na ochrane zdravia a životov“. Dôvod relatívne malého poklesu spotreby našich domácností bol prozaickejší – jedlo a bývanie tu tvoria väčšiu časť výdavkov ako v iných krajinách Únie. 
  • No hoci Matovič robí z grafu o spotrebe domácností mylné závery, väčšina ekonómov by mu dala za pravdu v tom najpodstatnejšom – vládna pomoc slovenskej ekonomike sa ukázala ako efektívna. 

Igor Matovič verí, že vďaka jeho politike boja s covidom klesla v roku 2020 spotreba domácností na Slovensku najmenej v Európskej únii. Vysvetľuje to v úspešnom statuse na facebooku, ktorý je vlastne komentárom ku grafu Eurostatu o zmene výdavkov európskych domácností na spotrebu.

Graf, ktorý minister financií stiahol zo stránky Denníka N, naozaj ukazuje, že v roku 2020 sa spotreba slovenských domácností znížila oproti roku pred krízou najmenej spomedzi všetkých krajín EÚ. Ministrova interpretácia dát Eurostatu je však v lepšom prípade zjednodušená.

Áno, ak vláda robí dobrú ekonomickú politiku, ľudia míňajú peniaze, podniky majú tržby, môžu ďalej vyrábať, zamestnávať a platiť dane aj v kríze. Percentuálne nízky prepad spotreby však nemusí automaticky znamenať, že domácnosti sú na tom dobre.

Čo Matovič netrafil: Minister financií pravdepodobne nepochopil,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Igor Matovič

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie