Denník N

Práca z domu neprospieva psychickej pohode ani produktivite, riešením sú coworkingy

Coworking Cvernovka. Foto - Michal Líner
Coworking Cvernovka. Foto – Michal Líner

Coworkingy vznikli už aj v mnohých malých mestách. Poskytujú priestor na prácu domácim aj návštevníkom mesta, tvoria komunitu. Sú oveľa lepším riešením ako práca z domu, zhodujú sa freelanceri a podnikatelia.

V tomto texte sa dozviete:

  • aké riziká prináša dlhodobá práca z domu,
  • aké majú zdieľané priestory výhody,
  • ako je možné coworkingy financovať a zriadiť,
  • kde a ako na Slovensku coworkingy vznikajú,
  • ako môžu pomôcť školy či firmy.

„Najprv som si v Berlíne našiel coworking a až potom ubytovanie,” vraví Peter Morihladko zo Spišskej Novej Vsi, ktorý ako programátor pracuje z rôznych kútov sveta a nedávno založil s priateľmi v rodnom meste coworkingové centrum Baňa. Pri jeho cestách po svete boli práve coworkingy pevným bodom jeho pobytu. „Keď človek pracuje dlhšie z domu, pochopí, že to nie je dobré,“ dodáva.

Peter pracoval postupne z Japonska, holandského Amsterdamu, Berlína či Osla. „Najprv som pracoval po kaviarňach a apartmánoch, ale potom som už vyhľadával len coworkingy. Môžete im napísať, prísť, vyskúšať.” Vďaka ľuďom, ktorých tam spoznal, Peter našiel aj bývanie a celkovo vníma tieto miesta ako ostrovy pozitívnej deviácie.

Baňa v Spišskej Novej Vsi si svojich coworkerov ešte len hľadá. „Je to malé mesto, a hoci pandémia mnohých ľudí doviedla k tomu, že pracujú z domu, chvíľu to trvá, kým pochopia, že to nie je cesta.”

Peter Morihladko v coworkingu Baňa v Spišskej Novej Vsi. Foto N – Ľudmila Kolesárová

Podľa Petra je základným problémom práce z domu to, že si človek neoddelí priestor a často ani čas na prácu a na oddych. Zároveň je neustále sám.

Podobne to vidí aj Michal Stupák, ktorý založil coworking Cancel v Martine. „Najviac mi chýbal sociálny kontakt. V coworkingu si ľudia vedia poradiť, niekto sa ti pozrie cez plece a dá ti spätnú väzbu na tvoju prácu, s niekým ideš na obed. A keď sa ti nedarí, niekto ti povie: ‚Hlavu hore, je to normálne,‘“ oceňuje šesť rokov Canclu Stupák.

V Martine funguje aj coworking Metro a Mamamaka.

Ako si zmanažovať čas

„Vytvára to deadliny, ráno sa zbalíš, odídeš a potom robíš, lebo vieš, že chceš ísť podvečer domov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie