Denník N

Peniaze do druhej banky pošlete za pár sekúnd. Kde všade môžete využiť okamžité platby?

Už vo februári sa Slovensko dočká bankovej inovácie – okamžitých platieb. Kým dnes trvajú medzibankové prevody minimálne deň, po novom to budú sekundy.

Podľa údajov Slovenskej sporiteľne sa to týka až troch štvrtín platieb. To je počet štandardných platieb, ktorý pošlú jej klienti interne alebo do ďalších dvoch veľkých bánk, ktoré tiež plánujú spustiť okamžité platby v rovnakom čase ako Slovenská sporiteľňa, najväčšia digitálna banka.

Výhody prinesú ľuďom aj firmám

Takéto ultra rýchle platby prinesú veľa výhod. Znamená to napríklad, že sa s kolegami za spoločný obed či na darček poskladáte aj cez mobil na pár klikov – jeden človek zaplatí účet kartou a zvyšní mu za pár sekúnd pošlú peniaze na účet.

Benefity prinesú aj firmám. Rýchlejšia úhrada faktúr a pohľadávok prinesie efektívnejšie riadenie financií, zníži potrebu externého financovania na prekrytie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami, tiež sa zefektívnia procesy v elektronickom obchode. Určite sa potešia aj majitelia e-shopov, ktorým to prinesie ďalší atraktívny spôsob platenia za služby. Poslúžia aj pre drobných remeselníkov, keďže aj za ich služby človek niekedy zaplatí stovky eur, pričom nezvyknú mať platobný terminál.

„Potenciál okamžitých platieb je obrovský, keďže okrem bánk na Slovensku bude možné posielať či prijímať rýchle platby do akejkoľvek inej banky v 36 krajinách, ktorá túto službu ponúka. Presne takto v našej banke tvoríme inovácie – aby boli dostupné a užitočné pre čo najviac klientov. Poslať okamžitú platbu je veľmi jednoduché – klienti si tak ako doteraz zadajú platobný príkaz cez Georgea či firemné bankovníctvo Business24 a označia tlačidlo, aby platba odišla ako okamžitá. Služba bude dostupná 24 hodín denne, 365 dní v roku, bez ohľadu na víkend alebo sviatky,“ dodáva Milan Hain, člen predstavenstva zodpovedný za IT a bankové operácie Slovenskej sporiteľne.

Klienti Slovenskej sporiteľne získajú túto inováciu automaticky ako súčasť balíka služieb, teda nebudú platiť nič navyše. Okamžité platby môžu posielať cez Georgea či internetbanking pre firmy Business24. Aby platba prešla ako okamžitá, je potrebné, aby službu podporovala banka odosielateľa a súčasne aj banka príjemcu.

https://youtu.be/qrQVLEx_eCs

S Payme okamžite aj cez chatovacie aplikácie

Spoločné náklady je dnes možné rozúčtovať aj pomocou aplikácií ako Messenger či WhatsApp. Umožňuje to služba Payme, za vývojom ktorej stoja členovia Slovenskej bankovej asociácie. Funguje v každej četovacej aplikácii, netreba sa nikde registrovať ani zadávať osobné údaje.

Pomocou Payme si priamo v apke svojej banky alebo na stránke payme.sk jednoducho vygenerujete žiadosť o platbu, ktorá bude mať formu webového odkazu. Ten pošlete cez četovaciu aplikáciu, esemeskou či e-mailom. Príjemca klikne na odkaz, automaticky sa dostane do svojej bankovej apky, kde sa mu zobrazí vyplnený platobný príkaz. Ten už len potvrdí a peniaze sú na ceste. Vďaka okamžitým platbám prídu na účet v priebehu pár sekúnd.

Čo sú okamžité platby?

Okamžité platby sú naozaj veľkou technologickou inováciou v platení. Úspešne už fungujú vo svete a od februára 2022 ich môžu využívať aj ľudia na Slovensku.  Doteraz trval prevod peňazí do druhej banky jeden pracovný deň. Okamžité platby prinášajú možnosť posielať a prijímať peniaze z jednej do druhej banky za pár sekúnd. Táto služba bude dostupná 24 hodín denne, 365 dni v roku, bez ohľadu na víkend alebo sviatky. Okamžité platby budú však fungovať iba medzi bankami, ktoré sa rozhodli túto službu ponúkať. Teda je potrebné, aby službu podporovala banka odosielateľa a súčasne aj banka príjemcu. Aktuálne sú to tri najväčšie banky na trhu, cez ktoré ide výrazný podiel všetkých transakcií na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie