Denník N

Trhy už tri týždne padajú. Je už čas nakupovať akcie? Odpovedá 6 skúsených investorov

Ide len o korekciu na trhoch alebo o začiatok dlhšieho klesajúceho trendu? Pýtali sme sa na to šiestich finančníkov, ktorí tiež hovoria, či v tom už vidia príležitosť na nákup lacnejších akcií a či by mali niečo meniť napríklad ľudia, ktorí si sporia na dôchodok.

Akciové trhy od začiatku roka padajú a zatiaľ najviditeľnejšie to bolo minulý týždeň. Známy americký akciový index S&P 500 stratil minulý týždeň zhruba 6 %, čo je podľa burzových analytikov najhorší prepad od marca 2020, keď sa začala pandémia. Od svojho maxima v úvode roka prišiel už o takmer 11 percent.

Ešte viac klesol technologický index NASDAQ, od polovice novembra stratil 18 percent, teda takmer pätinu. No padajú aj európske akciové indexy. Nemecký DAX aj EuroStoxx 50 stratili od novembrových maxím okolo 8 percent.

Príčinou poklesu na trhoch sú obavy investorov, že centrálne banky pre obavy z inflácie rýchlejšie pribrzdia prísun peňazí na trh a zdvihnú úroky a že sa výrazne zhorší prístup k lacnému kapitálu.

Čo bude nasledovať?

Investičný manažér Boris Tomčiak si myslí, že pokles cien akcií môže ešte pokračovať, a pomáha si aj štatistikou. Historicky je priemerný pokles indexu S&P 500 od jeho vrcholu na úrovni 13 %, teraz je od neho necelých 9 %, takže ešte nedosiahol ani priemer. Korekcia trhov o 10 % však nie je výnimočná, štatisticky sa to deje každý druhý rok.

Tomčiak dodáva, že investičné banky dávajú 20-percentnú pravdepodobnosť scenáru, že by trhy zasiahol prepad cien väčší ako 20 %. Skôr však očakávajú, že sa súčasné poklesy na trhoch postupne zastavia a trhy budú opäť rásť.

Aj ekonóm SAV Vladimír Baláž vraví, že zatiaľ to vyzerá na korekciu z trhu. „Musela by prísť podobná veľká udalosť, ako bol krach Lehman Brothers na prelome rokov 2007 – 2008, aby to bol skutočne veľký pád na úrovni 40-50 %.“

Sú terajšie prepady príležitosť na nákup akcií? „Ja už otvorene rozmýšľam, kedy doinvestujem. Povedal som si, že keď bude prepad o 10 %, vložím tam prvé peniaze zo svojich rezerv,” vraví Radoslav Kasík z Finexu.

„Ja som dlhodobý investor a vnímam to skôr ako príležitosť. Postupne pri väčších korekciách budem akcie viac dokupovať,“ hovorí zase šéf Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.

„Ide o to, akú formu investor zvolí, či nakupuje pravidelne alebo v etapách, teda že nakupuje vo väčšom pri priaznivejších cenách. V tom druhom prípade by som na nákup akcií ešte čakal,“ vraví akciový analytik X-Trade Brokers Lukáš Lipovský.

Kasík však upozorňuje, že poklesy na trhoch nemôžu byť dôvodom na zmenu investičnej stratégie pre ľudí, ktorí si dlhodobo sporia. „Sporenie na dôchodok je na Slovensku v podstate v začiatkoch. Väčšina ľudí je na začiatku investičného horizontu a čisto matematicky je pre nich výhodné, keď poklesy na trhoch prídu. Nakupujú lacnejšie a majú pred sebou ešte dlhý investičný horizont.“

Na čo odpovedali odborníci na akciové trhy:

  1. Ako chápete aktuálny vývoj na akciových trhoch? Ide podľa vás len o korekciu alebo prepady môžu pokračovať?
  2. Je teraz vhodný čas, resp. príležitosť na dokupovanie akciových investícií? Ako majú tento vývoj vnímať tí, ktorí investujú pravidelne každý mesiac, alebo sporitelia v II. pilieri?

Tu sú celé ich odpovede:


Boris Tomčiak,
investičný manažér Finlord

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie