Denník N

Investori sa pýtajú, či už je to tu a akciová bublina naozaj praská

  • Akciový index S&P 500 stratil od začiatku roka už osem percent a technologický Nasdaq sa od novembrového vrcholu vzdialil už o viac než 14 percent.
  • Ako dlho bude trvať, kým sa januárové straty investorom vrátia? Porovnanie s troma poslednými veľkými pádmi akciových búrz ukazuje, že na to v lepšom prípad môže stačiť aj pár týždňov.
  • Prinášame prehľad vývoja posledných finančných kríz vrátane toho, koľko trhom trvalo, kým sa vrátili na pôvodné úrovne.

Čo sa deje: Akciové trhy tento rok nezačali dobre, najmä posledný týždeň zažívali poklesy. Akciový index S&P 500 v januári klesol o viac ako osem percent, technologický index Nasdaq klesol od začiatku roka už o 12 percent.

Prečo sa to deje: Dôvody na korekciu sú najmä za oceánom, trhy čakajú, že americká centrálna banka Fed začne sprísňovať menovú politiku a už v marci začne zvyšovať úrokové sadzby. Fed podľa nich cíti, že s pomocou ekonomike prestrelil a expanzívnou menovou politikou prispel k rastúcim cenám a inflácii, ktorá je v USA najvyššia za 40 rokov.

Prečo je to dôležité: Vývoj na finančných trhoch sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie