Denník N

Nitriansky Jaguar Land Rover sa zadrháva. Tržby má stále na úrovni menšej fabriky, nie automobilky

Foto - TASR
Foto – TASR
  • Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover napriek veľkým očakávaniam ešte nepatrí medzi ťahúňov domácej ekonomiky.
  • Za posledný uzavretý účtovný rok od apríla 2020 do marca 2021 mala naďalej tržby iba 270 miliónov eur, i keď sa už chcela dostať na oveľa vyššie výkony.
  • Ostatné tri slovenské automobilky dosahujú tržby v úplne iných dimenziách – v rozmedzí od troch až do desiatich miliárd eur.
  • Slovensko stál príchod nitrianskej automobilky na priamych stimuloch a investíciách do ciest či priemyselného parku vyše pol miliardy eur.

Čakalo sa, že nová nitrianska automobilka britského Jaguar Land Rovera bude po postupnom naberaní zamestnancov s výrobou rýchlo rásť. V posledných rokoch mala dosiahnuť objemy porovnateľné s ostatnými troma tunajšími automobilkami v Bratislave, pri Žiline a v Trnave. Každá z nich vykazuje niekoľkomiliardové tržby. No napriek tomu, že aj nitriansky závod mal už predvlani vyše tritisíc zamestnancov, stále sa zásadnejšie nerozbehol. Za ostatnými výrazne zaostáva.

V poslednom uzavretom účtovnom roku od apríla 2020 do marca 2021 dokonca tržby Jaguar Land Rovera Slovakia medziročne klesli z 279 na 270 miliónov eur. Aj jeho profit sa znížil o vyše desatiny na 11,5 milióna eur.

Koronakríza, samozrejme, pribrzdila v menšej miere všetky domáce automobilky, no v nitrianskej

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie