Denník N

Chcem si zväčšiť dôchodok z II. piliera. Ako a kedy mám presunúť úspory do indexových fondov? Oplatia sa dobrovoľné príspevky?

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Ako si mám v druhom pilieri presunúť úspory z dlhopisového do indexového fondu a mám si tam sporiť aj dobrovoľne? Dôchodková spoločnosť si odo mňa zobrala výnosový poplatok aj v pasívne spravovanom indexovom fonde. Je to v poriadku? Pýtali sme sa na to ministerstva práce, Inštitútu finančnej politiky a ďalších štyroch odborníkov.

Zopakujme, že v slovenskom druhom pilieri si sporí 1,7 milióna sporiteľov a 55 percent z nich (930-tisíc) v garantovaných dlhopisových fondoch. Veľká časť z nich by si však vzhľadom na svoj vek mala sporiť v indexových, prípadne akciových fondoch, keďže do dôchodku majú ešte ďaleko.

Spoliehať na štát sa neoplatí, Krajniakovo ministerstvo práce a sociálnych vecí síce opakuje, že chystá aj reformu druhého piliera, no stále jasne nepovedalo, či jej súčasťou bude aj automatický postupný presun dôchodkových úspor (alebo časti) mladších sporiteľov do indexových fondov.

Šéf odboru štrukturálnych a výdavkových politík Inštitútu finančnej politiky Juraj Cenker však pripomína, že v pláne obnovy sme sa k tomu zaviazali. Ak by sa aj vláda dohodla, že bude riešiť aj sporenie existujúcich sporiteľov v druhom pilieri, skôr ako od roku 2023 by to nebolo. Čakať na štát sa tak nemusí oplatiť.

“Pokiaľ by aj došlo po mojom prestupe do indexových fondov k poklesu akciových trhov, netreba sa báť, takéto korekcie sú normálne a pri dlhom investičnom horizonte nehrajú zásadnú rolu,” vraví Cenker. Tým opatrnejším radí, aby si do druhého piliera posielali aspoň nové príspevky.

Sporitelia v druhom pilieri druhý rok po sebe dostali v týchto dňoch výpisy, kde majú aj tri scenáre odhadovanej výšky dôchodku z druhého piliera. Aj minulý rok zvlášť potešil sporiteľov v indexovom fonde. Vlani zarobili niektoré aj 28 %. Ak by si ľudia nesporili v dlhopisových, ale indexových fondoch, mali by dokopy o 1,5 miliardy eur väčší majetok.

1,7 milióna

ľudí si sporí v druhom dôchodkovom pilieri

55 %

sporiteľov je v garantovaných fondoch

1,5 miliardy

eur minulý rok sporitelia prerobili pre zlý výber fondov

Kto si chce zväčšiť svoj budúci dôchodok a má nejaké voľné zdroje, môže si ich posielať ako dobrovoľné príspevky do druhého piliera. “Negarantované dôchodkové fondy ponúkajú sporiteľom obdobné výnosy ako dôchodkové fondy v zahraničí pri nižších poplatkoch, ako je domáci alebo zahraničný priemer,” vraví ministerstvo práce.

Odborníci však upozorňujú, že k úsporám z druhého piliera sa dostanete, až keď budete v dôchodkovom veku. Výhodou je, že ich skôr neminiete.

Zhodujú sa aj v tom, že síce poplatky v druhom pilieri sú nízke, no výnosový poplatok pri indexových fondoch nie je v poriadku. “Celková výška odplát v II. pilieri je aj z medzinárodného porovnania relatívne nízka. Napriek tomu uvažujeme o prehodnotení štruktúry s cieľom ďalšieho zefektívnenia fungovania II. piliera,” vraví ministerstvo práce.

Na čo odpovedali odborníci na dôchodkové sporenie:

1. Dostal(a) som výpis z II. dôchodkového piliera aj s odhadovanou výškou dôchodku a chcem si ju zvýšiť. Oplatí sa mi 20 eur, 50 eur, prípadne 100 eur mesačne posielať ako dobrovoľný príspevok do II. piliera alebo si mám zvýšiť príspevky do iného typu sporenia, ktoré už mám (napr. tretí pilier, podielový fond, sporenie cez o. c. p. do ETF)? Ak si ešte dobrovoľne na dôchodok nesporím, mám tieto voľné peniaze posielať do II. piliera alebo si zvoliť niečo iné?

2. Sporiteľ v II. pilieri má dôchodkové úspory v dlhopisovom garantovanom fonde. Chce si ich presunúť do indexového alebo akciového fondu. Mal by požiadať DSS, nech mu presunie úspory naraz alebo postupne v nejakých termínoch? V akom veku by si mal už radšej časť úspor ponechať v dlhopisovom fonde – stačí 10 % v 52 rokoch, teda tak, ako je to v zákone?

3. Indexové, ale aj akciové fondy zarobili vlani veľmi slušne, a tak DSS zinkasovali aj vysoký výnosový poplatok. Sporitelia týchto fondov tak na poplatkoch vlani zaplatili aj 3 % z priemernej hodnoty úspor. Je výnosový poplatok (odplata za zhodnotenie) v poriadku aj pri pasívne spracovaných indexových fondoch? Mal by štát tento poplatok upraviť? Alebo sú tam nejaké riziká, keby to urobil?

Na otázky odpovedali:

  • Juraj Cenker, riaditeľ odboru štrukturálnych a výdavkových politík Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií;
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR;
  • Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied;
  • Michal Nalevanko, finančník a odborník na dôchodkové systémy, spoluzakladal II. pilier;
  • Michal Mešťan, prodekan Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici;
  • Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu EU v Bratislave a analytik v Swiss Life Select Slovensko.

Tu sú ich celé odpovede:

1. Dostal(a) som výpis z II. dôchodkového piliera aj s odhadovanou výškou dôchodku a chcem si ju zvýšiť. Oplatí sa mi 20 eur, 50 eur, prípadne 100 eur mesačne posielať ako dobrovoľný príspevok do II. piliera alebo si mám zvýšiť príspevky do iného typu sporenia, ktoré už mám? Ak si ešte dobrovoľne na dôchodok nesporím, mám tieto voľné peniaze posielať do II. piliera alebo si zvoliť niečo iné? Ako mám o tom uvažovať?

Juraj Cenker,
riaditeľ odboru štrukturálnych a výdavkových politík Inštitútu finančnej politiky

Dobrovoľné príspevky do II. piliera môžu byť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie