Denník N

Ak vám nikto neurobí naschvál, stavbu vám povolia za šesť týždňov, hovorí o novom stavebnom zákone vicepremiér Holý

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý. Foto N - Vladimír Šimíček
Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý. Foto N – Vladimír Šimíček

Vláda minulý týždeň schválila nové stavebné zákony, ktoré majú výrazne urýchliť povoľovanie stavieb. Teraz musí ich autor, vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina), získať hlasy parlamentných poslancov.

Môže mu to skomplikovať predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO), ktorý nový stavebný zákon označil za „chaotický nedorobok, ktorý si presadili oligarchovia za veľkými developerskými projektmi“.

Holý však hovorí, že Kremského neberie vážne a že relevantnou je preňho podpora najvyšších špičiek OĽaNO, napríklad ministrov, ktorí jeho zákony schválili.

Vidno však, že svoje vízie opisuje opatrnejšie ako v minulosti – najmä tie, ktoré boli terčom kritiky.

Pred necelým rokom pôsobili jeho zámery revolučnejšie. Hovoril, že projektanti zoberú na seba časť agendy a zodpovednosti stavebných úradníkov, že budú riešiť všetky rozpory medzi investorom a dotknutými osobami a firmami, a že keď ich vyrieši, systém môže vygenerovať stavebné povolenie bez zásahu úradníka.

Mnohých tieto predstavy podráždili, báli sa „privatizácie stavebného konania“ a jeho zneužívania zo strany developerov.

Konflikt priniesol dva efekty: 1. Samosprávy a susedia budú mať napokon o niečo lepšie postavenie, ako sa počítalo v prvej verzii zákona. 2. Holý nové zákony prezentuje menej revolučne a svoje predchádzajúce vyjadrenia koriguje – o automatickom schvaľovaní stavebných zámerov hovorí ako o veci, ktorá nie je úplne samozrejmá.

Ešte pred rozhovorom si pripomeňme základné fakty:

  • Nové zákony o výstavbe a územnom plánovaní majú byť účinné od januára 2023, ale Holý pripúšťa aj koniec prvého polroka 2023.
  • Achillovou pätou je informačný systém, ktorý treba premyslieť, nakúpiť cez verejné obstarávanie a vybudovať.
  • Bez systému zákony nemôžu fungovať. Stavebné konania aj ich pripomienkovanie budú bežať takmer výlučne elektronicky.
  • Základnou ideou je zlúčenie viacerých konaní (územné a stavebné konanie, posudzovanie vplyvov na životné prostredie do jedného procesu).
  • Keď sa niekto nevyjadrí v termíne, považuje sa to za súhlas.
  • Vybavenie stavebného povolenia má trvať namiesto pol roka až roka iba šesť týždňov.
  • Stavebné úrady prejdú z obcí a miest na štát.

Som investor, idem si stavať rodinný dom. Dnes mi vybavovanie povolení zaberie pol roka až rok. Koľko by to trvalo po novom?

Keď ste dohodnutý so všetkými susedmi, nikto nemá problém, nikoho nevyrušujete, neobťažujete, nikto vám nerobí naschvál, tak hovoríme v princípe o šiestich týždňoch, keď by ste mali mať povolenú stavbu rodinného domu alebo inej menšej stavby. Keď sú tam nejaké problémy, tak to bude trvať pri tomto type stavby rádovo o mesiac dlhšie. Stále sme však na míle vzdialení od dnešného stavu, v ktorom potrebujete na stavebné povolenie pol roka až rok, v obciach, ktoré sú postihnuté intenzívnejšou výstavbou, aj dvojnásobok.

Na búranie byrokracie a zrýchlenie konania má slúžiť nové pravidlo, že ak sa niekto nevyjadrí v termíne, považuje sa to za jeho súhlas.

To je takzvaná fikcia, ktorá je tam zachovaná. Oproti prapôvodnému návrhu sú tam však predĺžené lehoty. Vyplýva to z debaty a dohody so samosprávami, ktoré povedali, že pôvodne navrhnuté lehoty sú prikrátke a že to reálne nestíhajú. Ja som povedal: Dobre, nehádžem sa o zem, že to musí byť 14 dní, navrhnite vy, čo vám je primerané. Tak prišli a povedali: 30, 60, 90 dní – podľa typu stavby.

Podpredseda vlády Štefan Holý (nominant Sme rodina). Foto – TASR

Aké budú tie procesy povedzme pri fabrike alebo sklade, ktorý si chce niekto postaviť na okraji mesta alebo pri diaľnici?

Tam je najväčšia úspora času tá, že sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Richard Sulík

Štefan Holý

Ekonomika

Teraz najčítanejšie