Denník N

Zistite, či váš dôchodok z II. piliera bude vyšší ako u vašich rovesníkov

  • V týchto dňoch 1,7 milióna ľudí dostáva od dôchodkových spoločností informácie o tom, koľko majú v II. pilieri nasporené a aký ich zrejme čaká dôchodok.
  • Vysvetľujeme pojmy, s ktorými sa stretnete v tomto liste, a pridávame unikátne porovnanie s priemermi vo vašej vekovej skupine.

Niektorí ľudia sa v týchto dňoch vo výpise z dôchodkového účtu dozvedeli, aký budú mať dôchodok z druhého piliera. Často je to pár desiatok eur, 60 eur, 70 eur, možno stovka, ktorú budú dostávať doživotne, ak si taký spôsob výplaty vyberú.

Tých pár desiatok eur našťastie nie je celý dôchodok, ktorý na penzii dostanú. Bude im ho vyplácať aj Sociálna poisťovňa a bude tvoriť väčšiu časť celkového dôchodku.

Pre sporiteľa v druhom pilieri je dôležité správne pochopiť, čo sa mu jeho dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) snaží povedať v dôchodkovom výpise, ktorý mu poslala. Ako má výpis vyzerať, jej určilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Vo výpise zistíte, koľko máte v II. pilieri peňazí

Vo výpise je hodnota vášho dôchodkového účtu (stav zmluvy) ku koncu roka 2021. Sú to vaše peniaze, ktoré v druhom pilieri máte. Sú zložené z príspevkov (povinných a prípadne aj dobrovoľných) a výnosov z investovania a sú znížené o poplatky.

Kto je v druhom pilieri,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie